KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. június 20., hétfő

Odúnyitás

Az elmúlt napokban már aggódni kezdtem, mert banka úr egyre ritkábban száll az odúhoz az élelemmel, bankánét pedig nem is látom. Úgy gondoltam volna, hogy a növekedő fiókák gyorsabb fordulókra ösztönzik a szüleiket. Csak nincs valami baj?
Egyébként is, ha jól számolok, akkor mostanság már ki kell repülniük a fiókáknak, de ennek még semmi jele. Igaz, hogy banka úr újabban csak bemutatja a kaját, majd visszaül vele az ágra és hangos csárogással üzen valamit a bentieknek, nyilván hívogatja őket kifelé. És, mivel nem történik semmi, végül csak bebújik a kajával az odúba.
Ma délután aztán megláttam az első fiatalt, amint a bejárathoz felkapaszkodva szemlélte a kinti világot.
Ez volt a jel, amire vártam! Minden további késlekedés helyett vittem is a létrát és az erős szélrohamok ellenére fényképezőgéppel a nyakamban felkapaszkodtam a faágakon az odúhoz. Levettem a tetőt és ezt láttam odabent:


Az öt utóddal bankáék hozták tehát a papírforma minimumát. Megnyugodva zártam le az odút. A banka projekt sikere biztosítottnak látszik. És, a bankák védelmében meg kell jegyeznem, hogy semmi büdöset nem észleltem a nyitott fészeknél. Igaz, hogy mint említettem, erős szél fújt... :)

4 megjegyzés:

 1. Kedves Endre!
  Gratulálok a bankákhoz. A bejegyzés olvasása elején arra gondoltam, megkérdezem majd, hogy tényleg büdösek-e. De a választ a bejegyzés végén ott volt :)
  Az ürülék mennyiség sem olyan nagy, mint én azt gondoltam.
  Üdv:Balázs

  VálaszTörlés
 2. Szia! Kösz a gratulációt. Az ürülék a kép alján volt, azt illedelmesen levágtam. :)
  Éppen jókor néztem be az odúba, mert egy órája már kirepült az első kis banka.

  VálaszTörlés
 3. Növelted a jó kép esélyeit 2 madarrol 7 re?

  VálaszTörlés
 4. Igen. Jól jövedelmezett a bankabank. :)

  VálaszTörlés