KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. június 3., péntek

Bankáék hétköznapjai

Banka úr fáradhatatlanul etet, míg párja rendszerint a fészekben gondozza a kicsiket. Amíg a tojó költött, a hím be sem tette a lábát az odúba, de most ő lett a bejáró. Megfigyelésem szerint a behordott eleséget benyújtogatja a tojónak, de, ha az éppen odakint tartózkodik, akkor csak bedobálja. Minden ötödik-hatodik alkalommal bújik be a durván egy hetes korú kicsikhez.  Amekkora lótetűket hoz, azt biztosan fel is kell darabolniuk, hogy fogyaszthatóvá tegyék kicsinyeik számára. Fel sem foghatom, miként képesek hosszú csőrükkel megtömni a fejüket is felemelni képtelen fiókákat?
Amíg a hím rövid csárogásokkal jelzi közeledtét, addig a tojó még mindig lopakodó üzemmódban közlekedik, hangtalanul közelíti meg a fészket. Itt éppen ő érkezik.


Eleinte csak benézett, hallgatózott, aztán újra elszállt. Többször láttam, amint végül bebújt, de eleség sosem volt a csőrében. Az élelem beszerzés a hím reszortja. Mostanában hallom, amint odabent halkan turbékolva becézi a kicsinyeit.
A huppogás nem szűnt meg a fiókák kikelésével, mint ahogyan azt valahol írták, a hím továbbra is átható hangjával és jókora lótücskökkel csalogatja párját. Ha az végülis kirepül, akkor a szerelmével üldözi. Egyszer a beszálló ágon adta át a kaját párjának, de megint csak a szomszéd kertben kötöttek ki. Hogy ott mi történt, azt nem tudhatom. Tán csak nem a másodköltésre gyúrnak? :)
Ezúttal néhány mozgalmasabb képet szeretnék mutatni banka úr főszereplésével.


Folyt. köv.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól sikerültek a mozgalmas banka úr fotók! Várjuk a folytatást!

    VálaszTörlés
  2. Szia Endre!
    Ezek a röpképek nagyon jók!
    Egyet igazán megoszthatnál a nagyközönséggel a BPH-n! :)
    Üdv
    Sanyi

    VálaszTörlés
  3. Jenőnek: törekszem, törekszem, csak nagyon öregszem. :)

    VálaszTörlés
  4. Sándornak: kösz a bátorítást, egyet felteszek.

    VálaszTörlés