KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. június 11., szombat

Jelentés a bankáimról

Úgy gondolom, hogy a banka fiókák szépen cseperednek. Ha jól számolok, akkor már csak 7-10 napot fognak az odúban tölteni, aztán kirepülnek. A hím rendíthetetlenül hordja a főképp lótücsökből álló menüt, melyet egyre gyakrabban ő maga szolgál fel a kicsiknek. A tojó viszont továbbra is kiszámíthatatlanul viselkedik. Bár egyre több időt tölt odakint, a hazatérése mindig problémás. Az rendben van, hogy óvatossága nem hagy alább, azaz hangadás nélkül jön,  többször körberepüli a fát, mielőtt beülne egy ágra. Aztán még vagy kétszer-háromszor változtat helyet, mielőtt felugrana az odú bejáratához. Közben a bóbita borzolásából is látszik, hogy csupa ideg. Mindez érthető, hiszen félti a családját. Az viszont furcsa, hogy ahelyett, hogy gyorsan bebújna, inkább kintről benéz az odúba, minden szegletet megvizsgál...


... és a legtöbbször riadtan elrebben...


... mintha valami rémisztő lenne odabenn. Van,amikor visszaül egy ágra és újra próbálkozik, de sokszor megint hosszabb időre elrepül. Többször volt alkalmam megfigyelni ezt a furcsa viselkedését.
Talán egy-két alkalom volt, amikor élelemmel a csőrében tért vissza a fiókákhoz. Egy esti elriadás, majd újbóli visszatérés után addig volt az odú mellett, ameddig a hím meg nem etette.


Még ezután is elszállt a fészektől... Ezen talán még a hím is meglepődött.


Hamarosan persze mégis visszatért és beült a fiókákhoz.
A fotók rossz minősége a szürkületnek és a váratlan helyzetre felkészületlen fotós ügyetlenségének tudható be. :)  Csupán az érdekes viselkedés dokumentálása céljából mutattam őket.

2 megjegyzés:

  1. Kíváncsian várom a fotókat a fiókákról! Reméljük a bankamama furcsa viselkedése ellenére rendben felcseperednek.
    A tabló visszakerült, nem tudom múltkor miért tűnt el.

    VálaszTörlés
  2. Hogy lesznek-e fotók a fiókákról, az még kérdéses... hacsak fel nem nyitom az odút kirepülés előtt...

    VálaszTörlés