KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. augusztus 26., péntek

Szemkontaktus

Egyik hajnalban megint ellátogattam a kanalasgémek tavához. Csak a maradékát találtam, a vízfelület a nagy melegben összezsugorodott, de az iszap még bokáig ért a partján. Nem láttam értelmét a sárban elmerülve várakozni a bizonytalanra, inkább a főút túloldalán lévő kis tónál próbálkoztam, ahol előzőleg sok madarat láttam. Átkűzdöttem magam a nádason és egy vízben álló, kiszáradt fával szemben tettem le a sátram.
Várakozás közben eszembe jutott, hogy kis vöcsöknek is kell itt lennie, nosza, elő a mobiltelefont és játszani kezdtem a nótáját. Kisvártatva megérkezett egy fiatal példány. Az egyébként nagyon félénk kicsike most gyanútlanul közelített. Elcsodálkoztam, hogy milyen egyszerű is fotózni ezt a mutatós kis bukó madarat!
És milyen jó a szemkontaktusa! ( Ezt most tanultam egy menő madárfotós lapon L. mestertől.) Igaz, hogy ezt a kis madár magától tudja, nem kellett semmit sem tennem ezért, csupán kattintani... Bezzeg a hülye jégmadár az nem néz a fotós szemébe, az csak a vizet bámulja... Miért is pazaroltam rá az időmet?


Oldalra tekintve egy fiatal üstökösgémet vettem észre. Sajnos ő is meglátott és a kép elkészítése után rögtön elrepült. Viszont itt hagyta a kiváló szemkontaktusát. Má' megérte lefotózni!


A fára kis kormoránok ültek szárítkozni.


Rájuk zoomoltam, mert rettentően izgatott, hogy vajon milyen a szemkontaktusuk? Ez talán jó...


... de ez már nem mer a szemembe nézni. Vagy mégis? Olyan bizonytalan vagyok...


Egy fatönkön napozó teknős eléggé el nem ítélhető módon éppen nekem háttal foglalt helyet, mit sem sejtve a szemkontaktus fontosságáról. Gondolkoztam is, hogy egyáltalán lefotózzam-e?


Az elém bátorkodó szárcsa szeme megakadt a sátramon, szinte láttam rajta, hogy a szememet kereste, kontaktus létesítése céljából. Ezt a madarat érdemes lefotózni!


Érdekes, hogy bakcsókat csak akkor láttam, amikor sátrat bontottam. Felrepültek, de még visszakanyarodtak, hogy megmutassák a szemüket. Rendes, művelt madarak, fotózásra alkalmasak...


Láttam még egy szürkegémet és egy nagykócsagot, de nagyon távol voltak, nem néztek a szemembe, ezért le sem fényképeztem őket.
Kedves L. Mester!
Biztos vagyok benne, hogy büszke lenne rám, ha olvasná szerény bejegyzésemet, melyben tanúbizonyságát adtam annak, hogy milyen alaposan elsajátítottam legújabb tanítását, melyben nemrég részesíteni volt szíves. Ígérem, hogy eztán csak szemkontaktusra alkalmas madarakat fogok fotózni! Kattintásra sem méltatom a párzó, a zsákmányát kereső, a táplálkozó, a szomját oltó, a társával viaskodó és egyéb figyelmetlen szárnyasokat! Csak a szemembe nézőket. Amennyiben ezt  a fogadalmamat megszegem, akkor bármilyen jó fotóm haladéktalanul lefokoztassék, leminősíttessék és felkoncoltassék!
Éljen és virágozzék a fotósok és a madarak közötti elengedhetetlen szemkontaktus!

14 megjegyzés:

  1. Hülye jégmadár?! :DDD A szépséges, színes, akit mindenki lencsevégre akar kapni?! Most haragszol, aztán legközelebb megpillantod és ismét leveszíted a fejed. Ő az Oiseaux Fatal! :D(Femme Fatal után szabadon, hála a szótárnak...)

    VálaszTörlés
  2. Ja, a legfontosabbat majd elfeledtem: szerintem az eddigi legjobb írásod! ;)

    VálaszTörlés
  3. Mérgemben írtam, pedig nem lenne szabad.

    VálaszTörlés
  4. Hahaha! Bocsánat a hozzászólásra adott válaszodból láttam csak, hogy nem lett volna szabad nevetnem az írásodon hiszen méregből vetetted képernyőre. De megtettem mert tetszett! Nagyon jó és az olvasása közben az azért sejtettem egy ilyen hátsó szándékot. :)
    Jók a fotók és aránylag ritka fajokat mutattál be. Ahhoz képest, hogy műút mellett fekszik a terület nagyon gazdag a felhozatal!

    VálaszTörlés
  5. :) Kéretik ezután kerülni a nyugalmi állapotban való írást! Idegeskedjél csak! ;)

    VálaszTörlés
  6. Nekem a fán szárítkozó kis kormoránok tetszenek a legjobban! Nemsokára írok e-mail levelet is.

    VálaszTörlés
  7. Miklósnak: , nem, nem, jól reagáltál, mert valóban nevetséges az, ami fölháborított. Köszönöm, hogy megírtad ezt. Egyébként engem is meglepett, hogy a madarak mennyire hozzászoktak a főút nagy forgalmához.

    VálaszTörlés
  8. Katának: ne kívánj nekem rosszat, én a nyugalmat kedvelem. :)

    VálaszTörlés
  9. Jenőnek: köszönöm, hogy hozzászóltál és várom a leveledet is.

    VálaszTörlés
  10. Ez nagyon komoly!Megtudhatnám az oldal címét,ahol ilyen tanok terjednek??A teknős nagyon király!Majdnem két heti dömsöd-apaji tartózkodás alatt nem jutott eszembe,hogy sátrat állítsak a teknőc kedvéért!Gratulálok,szép felhozatal!

    VálaszTörlés
  11. BPH. Sok szép fotót találsz ott, tehetsz is fel, de bármilyen szép képed se lehet a hét fotója. Ez az íratlan főszabály.
    A teknős egyszerre csak ott volt előttem...

    VálaszTörlés
  12. Mindent értek!Sajnos az ilyen közösségi oldalakon az a király,aki minél intenzívebben nyalja a többiek virtuális seggét.Megy a bratyizás,és ha elég szépeket kommentel a "mag"-nak,idővel bekerülhet a brigádba!Szánalmas!Ne szívd mellre!

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm, hogy megerősítettél: nem képzelődöm.

    VálaszTörlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés