KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. augusztus 7., vasárnap

Huzakodás

Mindaz, amit most írok, még pénteken történt. A napkeltét megint a terepről néztem. Könnyű pára lebegett a berek felett.


A hátsó rétre tartottam, hátha látom még az Öreget. Nem tudtam kinézni a szokásos helyére, mert egy gidás suta utamban volt. Hamar felfigyelt rám, de egy szép pillanatot még elkaptam, mielőtt a környéket fellármázva kicsinyével együtt elmenekült.


Kénytelen voltam visszavonulni. A szokott helyén a Szépfiú kísérgette a sutáját. Mélyen be kellett lopóznom utánuk a rétre a nádfal árnyékában. Sokáig vártam, hogy történjék valami, de csak összevissza sétáltak.


A suta néha megpróbált kitörni, de a bak nem engedte ki a területről. Tíz percenként lefeküdtek, különösen a bak tűnt fáradtnak. Egyre távolodtak, kénytelen voltam tovább követni őket. Közben egy másik suta ugrott ki a nádból és riadtan átvágtatott az árnyékfoltos részen. Nem tudom, hogy mi zavarhatta meg?


Természetesen megpróbálkoztam a síppal is, de nem reagáltak. Észrevettem viszont, hogy messze, a rét szélén a Kecskeszarvú felkel fektéből. Azt sem bánnám, ha összeugranának!... De a leskelődő fiatal bak talán már rendre lett utasítva, mert nem mert megindulni a suta felé, inkább eloldalgott.
Már egy órája néztem a távoli őzeket. Csak az volt az esélyem, ha maguktól elém sétálnak. Egyszer aztán végre jöttek is felém. Lekuporodva vártam őket.


A bak igyekezett a nyílt réten tartani a sutát, tehát ő jött a szélén, hozzám közelebb.Nem vett észre, pedig csak pár szál virág takart. Zavartalanul viselkedett.
 Mintha csak megrendeztem volna, még az egyetlen virágos részre is besétált...


...és igazán közelről mutatta meg szép agancsát.


A Szépfiú mit sem sejtve elvonult előttem, messziről kísérve a sutát. Üzekedés helyett csak huzakodtak, helyesebben az időt húzták. Az én időmet! Mikor ismét jó messzire kerültek tőlem, észrevétlenül kiloptam magam a rétről. Amint kiléptem az útra, egy ismeretlen bak nézett velem "farkasszemet". Akkor mégse sípoltam hiába... Előbb-utóbb jó lesz ez! Fog ez menni!
Lesz itt verekedés és üzekedés is! De remélem, nem éppen a hétvégén, amikor nem leszek Turán! :)

10 megjegyzés:

 1. Éljen, éljen! Gratulálok! :)

  VálaszTörlés
 2. Összejön ez Endre! Ilyen kitartás után nem lehet, hogy ne jöjjön össze. A párás, napkeltés kép gyönyörű, már egészen Bodrogzugos hatású :D

  VálaszTörlés
 3. Hááát , nem tudom. A mai reggel már mást mutatott... Köszönöm a dícséretet, nekem is kedvencem az a kép.

  VálaszTörlés
 4. Gratulálok a gyönyörű képekhez. Vagy tán ez a bak is kevéssé van felszarvazva a te ízlésednek? ;-DDDD

  VálaszTörlés
 5. Köszi. Ez már nekem is tetszik! :)

  VálaszTörlés
 6. Nagyon jó képek!Nem tudom,mennyi időnk van még,én már szombat reggel temettem az üzekedést,erre vasárnap megint sutát üldöző bakot láttam!Az időjárás meg megint bekavart!Grat a fotókhoz!

  VálaszTörlés
 7. Van még időnk, ha nem is sok. Kösz a gratulációt.

  VálaszTörlés
 8. Ezt és a hétfői sorozatot csak most tudtam megnézni, mert a szőlőben dolgoztam, így a sok megjegyzéshez csak annyit teszek hozzá, hogy nem tudtam megállni, hogy a nagyszerű fotókból újra begyűjtsek néhányat magamnak!

  VálaszTörlés
 9. Köszönöm, megtisztelve érzem magam.

  VálaszTörlés