KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. augusztus 16., kedd

Hajnali jégmadár

Imádom a nyárvégi hajnalokat a szigeten. A párán átderengő gyenge fény sejtelmessé teszi a tájat.


Jégmadarazni indultunk Tamással a kedvenc holtágunkhoz, de annyi időt azért adtunk magunknak, hogy kitekintsünk a Dunára. Vadkacsák mozgolódtak a part közelében.


Az ég, a víz és köztük a templomok megkettőzött árnyképének pazar látványa ismét megérintett és kattogtatásra késztetett.


Ahogyan a vízparti nyárfa levelein átszűrődő arany színű fénypászmákat is meg kellett örökítenem.


Felállítottuk lessátrainkat és vártuk a madarakat, no és azt, hogy a nagy fák lombjain keresztül némi fény is utat törjön magának. Valami oknál fogva csak addig mutatkoznak itt a jegesek, amíg nincs közvetlen napfény. Akkor elvonulnak más, árnyékos vizekre. Fény hiányában pedig tudvalevőleg nehéz jó képeket csinálni. Akciók ezúttal amúgy sem voltak és a vadászatuk sem volt túl sikeres, így csak ülő jégmadarak fotói élték túl a selejtezést. Azokkal pedig már "Dunát lehet rekeszteni".


Abban bízom, hogy kedvező marad a vízállás és a jégmadarak megvárják, hogy újra próbálkozhassak...

14 megjegyzés:

  1. Szia! Hagyjuk a jégmadarakat. Kérek egy posztert a nyárfáról. Gyönyörűűű!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jók a képeid, az a nyárfás "fényrobbanás" nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen. Úgy látszik, az a kép a legkelendőbb. :)

    VálaszTörlés
  4. Szépek a hajnali képek. Bevallom őszintén, hogy picit irigykedem ám az "ülő jégmadár fotókkal már Dunát lehet rekeszteni" kijelentésedért. Az egyik kedvenc madaram, de eddig csak egyszer volt alkalmam látni méghozzá a Tisza tavon. Sajna akkor is csak messziről és röptében. De nem adom fel hiszem, hogy egyszer majd sikerül nekem is lencsvégre kapnom. Elsőre nekem jó lesz ágon ülve is :))
    Nagyon szép madárfotó, nekem tetszik.

    VálaszTörlés
  5. Egy A/3-as tökéletes lenne. A keretről én gondoskodom! :D

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen. A jégmadár az egyik legkönnyebben fotózható madár, csak meg kell keresni. Én is évekig vártam rá, aztán szinte adta magát. Ne add fel a keresést!

    VálaszTörlés
  7. A nyárfás és a jégmadaras nagyon durván jó!
    Karvalyt cserélek jégmadárra:)))

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm az ajánlatot, meggondolom. :)

    VálaszTörlés
  9. Ez az egy jégmadár is nagyon szép, a váci (?) napkelte és a nyárfán átszűrődő fénypászmák pedig csodálatosak! A nyárfásból kérek egy eredeti méretűt!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen, Jenő! Küldöm a képet.

    VálaszTörlés