KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. augusztus 22., hétfő

Apadás

Ha hétvége, akkor jégmadár fotózás. Mostanában nálam ez a program, mivel ilyenkor kerülök a holtág közelébe, ahol két hete az akkori kedvező vízállásnak köszönhetően egy év után újra felfedeztük a madarakat. Szombaton és vasárnap kora reggel már a sátrainkban gubbasztunk Tamás barátommal a hínáros kis öböl magas partján a jegeseket és a szép fényeket várva.


Ez a két dolog azonban csak ritkán jön össze egyszerre. A magas fák sűrű lombján át a korai órákban elvétve esik be a napsugár az ágra, de ha beül a madár, akkor azért bármilyen rossz fényben lefotózzuk.  Főleg, ha ilyenkor történik valami érdekes, például halfogás.


Így aztán képeink minősége eléggé szélsőséges és a selejt is sokkal gyakoribb.


Aztán a nap a fák fölé emelkedik, elönti a tájat a fény és a háttér kivilágosodik.


Sajnos, ilyenkor általában már árnyékosabb helyekre húzódnak és beülő fáinkat ritkábban látogatják a jégmadarak. Azért mi még várjuk őket és jobb híján békákat fényképezünk...


...vagy a víz színén futkározó molnárkákat.


Sajnos a víz mostanság már erősen apad, egyre kevesebb a hal és a jegesek mindenféle apró vizi élőlényt összefogdosnak.


A fotós zsákmánya is egyre fogyatkozik, pedig jó lett volna valami látványos akciót elcsípni. Idén csak legfeljebb egy-egy szárnyemelésre tellett.


Még alig kezdődött el, máris a végét sejteti a jégmadár "vadászati szezonunk". Így volt ez eddig minden évben.


És, ha egyszer elszoknak erről a helyről, akkor egy évig megint búcsút mondhatunk ezeknek a gyönyörűségeknek.


A vízbe csapó, vagy onnan hallal felröppenő jelenetekről sajnos csak álmodunk. Csalizás nélkül erre itt szinte semmi esélyünk nincs. Pedig egyszer csak meg kéne próbálni már! Kedves madaraink és az évenkénti szórakoztató fotózás miatt a kis holtágnak így is hálásak vagyunk.

12 megjegyzés:

  1. Azért akár szélsőséges a képek minősége,akár nem,nekem nagyon tetszenek!

    VálaszTörlés
  2. Remek leírás és a kört leíró vízcseppes kép világbajnok! :) Gratulálok (és ismét irigykedem) :)))

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a pozitív véleményt mindnyájatoknak!

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok, nagyon szép képek, szép élmény lehetett.
    az IMG_2408_.jpg különösen tetszik, remélem látjuk a birdphotography-n is. Nekem a jégmadaraknál a kiégett fül okozza a legnagyobb problémát, de ezen a képen tökéletesen rendben van. Még egyszer gratulálok!
    Balázs

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen! Emlékszem a képedre, meg a javítottra is. A problémád megoldására spot fénymérést ajánlok. Kösz a kedves bátorítást, de a BPH-ra nem kívánok a jövőben képet feltenni.

    VálaszTörlés
  6. Fény szempontjából, tényleg nem voltatok elkényeztetve, de sikerültek jó képek a sötét- és a világos hátterekkel is. Nagyon szépek ezek a jégmadarak. Gratulálok a képekhez.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek a jégmadár és egyéb állatképek, és nekem nagyon tetszik a holtág fotó, el is raktároztam a "tájak" című mappámba!

    VálaszTörlés
  8. Péternek: sajnos, azóta már el is mentek! Köszönöm szépen a véleményedet.

    VálaszTörlés
  9. Jenőnek: bocs, csak most vettem észre, hogy írtál. Köszönöm szépen, hogy már a tájképem is tetszik.

    VálaszTörlés
  10. A tájképeid mindig tetszenek!

    VálaszTörlés