KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. február 3., péntek

Garázsölyv

Madárfotósként szeretnék közel kerülni fotóalanyaimhoz. A lehető legközelebb, mondhatni szemtől szembe. Ma megadatott nekem, hogy egy egerészölyv szemébe nézhettem, de nem érzem jól magam. Hogy miért? Mindjárt elmesélem...
Hatvanba autóztunk a feleségemmel. Tura határában, miközben az én figyelmemet a kátyúk kötötték le, az asszony egy ölyvet látott a padkán ülni. Talán ott fogta meg a zsákmányát- gondoltam és tovább hajtottam.
Úgy egy óra múlva hazafelé jövet ugyanott látjuk ám, hogy egy autó áll az út szélén és két fiatal próbálja megfogni az ölyvet. A madár verdesett, de nem jutott messzire. Egy kabátot dobtak rá és így kézre került a nyilvánvalóan bénult ölyv.


A nyelve kilógott a csőréből, és a bal lába csonkolt volt. Megkérdeztem, hogy mi a szándékuk a madárral?
Csupán meg szeretnék menteni - válaszolták. Távol laktak - izgalmamban el is felejtettem, hogy hol - én meg mondtam, hogy van ismeretségem a helyi madárvédőknél és vállalom a további intézkedést. Szilárdra gondoltam, aki már több mérgezett madarat mentett meg kapcsolatai révén.
El is mentünk hozzá és mialatt ő telefonon intézkedett,  én egyik kézben a fényképezőgépet, másikban a ragadozót tartva igazán közeli képeket csináltam róla.




Szilárdnak több telefonbeszélgetéssel sem sikerült kielégítő megoldást találnia, így jobb híján az én garázsomban helyeztük el a madarat. Mindjárt enni adtam neki. Elfogadta a csirkehúst és vizet is tettem elé. 


Szilárd intenzív elektronikus levelezésbe fogott és több szakértő véleményét is bekérte. Ami a képek alapján valószínűsíthető: az ölyvet áramütés érhette. A bal láb sérülése és a jobb szárnyból hulló tollak is ezt a diagnózist erősíthetik. Mást nem tehetünk, megvárjuk, hogy megéli-e a reggelt?
Hát így történt, hogy átmeneti szállást adok egy egerészölyvnek, az év madarának. Szegény madár, nem ezt a sorsot érdemelte. És főleg nem ebben a jeles évben!
 .................
" A hazai egerészölyvekre valószínűleg a középfeszültségű elektromos oszlopokon elszenvedett áramütés jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt, amelynek következtében minden évben ölyvek ezrei pusztulhatnak el. A hazai oszlopok mintegy 5%-ának ellenőrzése során az elmúlt években több mint 4.500 áramütött madártetem került elő, amelyek között közel 800 (17%) egerészölyv volt, így ez a madárfaj volt a leggyakoribb regisztrált áldozat. Az áramütés különösen azokon a fátlan élőhelyeken jelent nagy veszélyt az ölyvekre és egyéb madarakra, ahol az elektromos oszlopok szolgálják az egyedüli kiülési lehetőséget." 
Az év madara 2012

.......

A történet folytatása itt olvasható:  http://szaboendrefotonaploja.blogspot.hu/2012/02/hepiend.html

22 megjegyzés:

  1. Nálunk vagy 8-10 évvel ezelőtt háziállat lett egy áramütött vércse!Akkor még nem ismertem az "eljárást",sima állatorvos amputálta a sérült lábat és szárnyat,ezután a kertben élt!Aztán majdnem egy év után eltűnt nyomtalanul!Sajnálom szegényt,félő,hogy már nem lesz 100%-os!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyelőre tanácstalanok vagyunk. Állítólag Budapestre, de inkább a hortobágyi madárkórházba kéne vinni. De ilyen utakon?

      Törlés
  2. szegényke :(
    kár hogy olyan messze laksz, itt Fehérváron van egy nagyon jó madárotthon: http://www.vadmadarkorhaz.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz az ötletet. Ha megmarad a madár,holnap felhívom őket, azt írják, hogy kimennek a sérült madarakért. Kérdés, hogy ilyen messzire is eljönnének-e?

      Törlés
    2. sikerült elérni őket? mondtak valami érdemlegest?

      Törlés
    3. Bocs, de nem is hívtam őket, mert újra elolvasva a szöveget, csak azt vállalják, hogy egy másik helyen leadott madarat továbbítják az elsődleges helyre.
      A madár a lehetőségekhez képest jól van. Eszik ( például csapdával fogott egeret ) és élénkebb. Egyelőre nagyon szelíd, két méterre is megközelíthetem, anélkül, hogy menekülni próbálna. Ez jelentheti azt, hogy még beteg, de azt is, hogy ez egy háznál tartott, de kiszabadult, vagy megszökött példány is lehet.

      Törlés
  3. Szegény! Sajnálom, hogy ilyen áron teljesült a kívánságot. Vigyázz, mit kívánsz...
    A ház asszonya mit szólt? :)

    VálaszTörlés
  4. Erzsi ajánlotta fel a garázst. Én meg vállaltam a takarítását. Persze nem tavaszig. :) Majd keresünk jobb megoldást.

    VálaszTörlés
  5. Micsoda kaland, szerencséje volt szerencsétlennek, hogy veled hozta össze a sorsa. Remélem túléli! A hortobágyi madárkórházat nem próbáltátok? Úgy rémlik ők ki is szállnak menteni (de nem biztos - már ebben a pénzszegény országban)

    VálaszTörlés
  6. A madár állapota szemlátomást javul. Eszik és egyre élénkebb. Most már nagyon bízom benne, hogy túléli.A madárkórházzal az elsők között értekeztünk, sok tanácsot kaptunk és a napokban állítólag eljönnek az ölyvért. Úgy legyen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel olvastam Csongor bejegyzését.
      Sikerült intéznetek valamit? Kérlek írd majd meg mi lett a sorsa zerencsétlennek.
      Köszönöm.

      Törlés
    2. Hepiend! -a bejegyzésem címe.

      Törlés
  7. Üdvözlök mindenkit
    A Hortobágyi Madárkórház aktivistája ként most láttam meg a bejegyzést.
    Holnap olyan 10 ó magasságában hívja föl ezt a számot és segítenek majd önnek.
    Tel.:0630-9435-494
    vagy pedig ezen a vezetékes telefonon ami a titkárságon fog csörögni .:(52)369-181
    Ha minden kötél szakad és nem vennék föl akkor hívják föl ezt a számot és hivatkozzanak a Cseszlai Zsomborra 0630-9444-352 DE ezt csak akkor ha tényleg többszöri próbálkozás után se veszik föl egyik számon se a telefont.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, remélhetőleg elszállítják tőlem.

      Törlés
  8. Kint a fagyban, talán már nem is élne. Ha már ilyen szerencséje volt az ölyvnek, megérdemli, hogy segítsenek rajta. Reméljük minden rendben lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hogy életben marad és meggyógyítják.
      Hogy szabadon engedhető lesz-e a csonkolt lábával az már erősen kétséges.

      Törlés
  9. Gyógyul az ölyv? Van újabb hír róla? Dorottya

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! Órák kérdése és a madárkórházba kerül. Most jönnek érte. Hamarosan közzéteszem!

      Törlés
  10. Micsoda izgalmak, és milyen gyönyörű madár! Örülök, hogy a körülményekhez képest jól végződött a történet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nocsak, te itt? Nagyon örülök... Hát igen, hepiend! :)

      Törlés
  11. Örülök a hepiendnek, már olvastam a befejezést!

    VálaszTörlés