KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2010. szeptember 24., péntek

A vén tölgyfánál

Józsi örömmel hívott fel, hogy lehetőséget kaptunk még egy kiülésre a bőgés idején, ugyan nem a vadász paradicsom egyik páholyába, hanem csak annak az "előszobájába". Mélyen az erdőben, egy festői réten, évszázados tölgy alatt ütöttünk tanyát.



Körülöttünk több helyről is hallatszottak a bikák és abban bíztunk, hogy kicsalogathatjuk valamelyiküket az erdőszélre, ahol már lencsevégre kaphatjuk őket. Meg kellett várnunk, amíg a a külföldi fizető vendégeket a helyi vadásztatók a réten keresztülfutó úton elfuvarozzák a biztos leshelyekre, aztán Józsi megfújta a bőgőkürtjét. Legalább öt helyről hallottuk a bikák válaszait, de hiába reménykedtünk órákon át, úgy esteledett ránk, hogy egyetlen állat sem mutatkozott.
Még szerencse, hogy odafelé menet vaddisznókkal találkoztunk, így nem üres kézzel ballagtunk hazafelé.


A szarvasbőgés lassan véget ér és öreg bőgő bikához továbbra sem volt szerencsém, a jó képre még továbbra is várnom kell. Talán majd jövőre...

3 megjegyzés:

  1. Kedves Endre!

    Igen szép a tölgyetek. Kicsit takarja Józsi barátod, így nem látom jól a törzset, de akár rekordlistás is lehet. Ha egyszer arra jársz és nem felejted el mérd le a kerületét 1,3 m magasan a kedvemért. 5 m felett a listán a helye.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Róbert!
    Esküszöm, hogy gondoltam rád a fa láttán! Ígérem, hogy alkalomadtán lemérem.
    Csakúgy, mint a legfrissebb bejegyzésemben szereplő fát is, amelyet talán jobban sikerült leképeznem.

    VálaszTörlés
  3. A rend kedvéért megjegyzem, hogy a leírásom alapján Róbert kiderítette, hogy a vén fa kocsányos tölgy, listázott és 607 cm a kerülete! Ezúton is köszönöm az érdekes információt Róbertnek.

    VálaszTörlés