KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2010. szeptember 16., csütörtök

Pár ölyv és más semmi...

Sasimádó barátom aktivizálódott mostanában: sokat jár ki a határba és minden állatra lő, ami elé kerül, de legfőképpen a ragadozó madarakra. Igyekezetét legutóbb siker koronázta, mert a némiképpen megszokott parlagi sasok után a mi vidékünkön igazi különlegességnek számító réti sast fotózott.

A nagy siker után engem is fellelkesített, ráálltam, hogy hajnalban lessátorban kitelepülünk arra a területre, ahol a sason kívül sok más madarat látott. Még sötétben indultunk el gyalogosan a földekre. Egy még lábon álló, elgazosodott repceföldhöz vezetett, melynek egy kisebb részét már levágták. Hat órára már felállítottuk a sátrat és elhelyezkedtünk benne. Szürke felhők takarták el a kelő napot, de legalább nem esett. Még szabad szemmel is alig volt felismerhető a környezetünk, amikor megindultak az ölyvek és megszállták a területet. Öten-hatan lehettek úgy harminc méteres körzetben. A földön ülve várakoztak, néha felreppentek, tovább szálltak, vagy mókásan szaladtak a pockok után. Ügyet sem vetettek a sátrunkra, nyugodtan fényképezhettük őket, de csak ültükben.


Csak már egész világosban vettük észre, hogy úgy ötven méternyire tőlünk több ölyv viaskodik magasra emelt szárnyakkal , egy dombhajlat által félig eltakartan. Talán egy dög birtoklása felett tört ki a háború. Hosszú percekig láttuk a csetepatét, melyet Szilárd egy képével illusztrálok.

M. Szilárd felvétele
Micsoda lehetőség lett volna, ha véletlenül közelebbre települünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése