KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. május 24., kedd

Gyurgyalagnézőben

Amióta madarakat fotózom, a gyurgyalagok érkezése minden májusban izgalommal tölt el. Nem tudom megunni e gyönyörű szárnyas teremtményeket, hiába van már több száz felvételem, alkalmas időben sietek a költő helyükhöz a felszerelésemmel. Csodálom bravúros röptüket, ahogyan gyors szárny csapásokkal meredeken az égbe törnek, elkapják rovar zsákmányukat, majd vitorlázva ereszkednek vagy hulló kőként zuhannak a part falba vájt fészkükhöz.


A helyfoglalás és a párválasztás mindig érdekes jelenetekkel zajlik.


Ma egy cigánycsuk ült be a gyurgyiknak fenntartott beszállóágra...


... és egy zöld gyík is a leshely környékén sütkérezett.


A hétvégén még megpróbálok néhány képet készíteni ugyanott, mert esedékes a nász. Hacsak addig nem fog megtörténni...

Korábbi gyugyalagos bejegyzéseim: Szivárvány-madarak    Hárman párban  Szivárvány szárnyak

4 megjegyzés:

  1. Nem csodálom,hogy évről évre felkeresed őket.Én is azt tenném,ha ismernek egy helyet a közelünkben,ahol fészkelnek.Az egyik legszebb madarunk.Érdekes,hogy mennyire figyelemfelkeltően színesek.Még a röpképek is nagyon jól sikerültek.Jöhetnek a nászajándékos és a nászképek is :)

    VálaszTörlés
  2. Majd igyekszem. Vannak ilyenek, de még a kompaktos korszakomból. Legfeljebb majd azokat mutatom meg... :)

    VálaszTörlés
  3. A gyurgyalagokat valóban nem lehet megunni! Ezek az új fotók is nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy te is szereted őket.

    VálaszTörlés