KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. május 27., péntek

Bankáné

Eddig többnyire csak banka urat tudtam lefotózni, mert úgyszólván csak ő mozgott az odú körül. Ma végre a helyes kis fiatalasszonyt is meg tudtam lesni. Férje ura csalogatásának engedve a szemem láttára repült ki. Nem léháskodással töltötte az időt odakünn: tíz percenként visszatért, hangtalanul körberepülte a diófát, fenn és talajközelben, nyilvánvalóan ellenőrzési céllal. A madár mozgásán látszott az állandó aggodalom, a fészek féltése. Háromnegyed óra múlva megjelent a beszálló ágon, felborzolt bóbitája jelezte izgalmát.

Egyszer felröppent, de visszahőkölt.


Újra visszaült az ágra, majd ismét nekirugaszkodott.


Sikerült! Izgatottan bújt be az odúba, ahol nyilván megnyugodhatott, hogy a féltett fészek ugyanúgy van, mint ahogy azt az imént hagyta.
A kicsi bankáknak lassan kelniük kell! Előbbre vártam őket, de a hím még mindig huppog, ami olvasmányaim szerint azt jelenti, hogy még egyben vannak a tojások. Botcsinálta ornitológusként arra gondolok, hogy csak abból tudom majd biztosan, hogy kikeltek, ha a tojó is kukaccal a csőrében bújik be az odúba, tehát etet.
Ez már a hétvégén esedékes lesz. Kíváncsian várom...

2 megjegyzés: