KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. október 3., hétfő

Egy óra a Füvészkertben

Ma délelőtt volt egy lyukas órám Budapesten, a klinikák környékén, betértem hát a Füvészkertbe. Korábban még sosem jártam az ún. Viktória házban. Most megcsodálhattam legnevezetesebb növényének, az amazonaszi tündérrózsának (latinul Victoria regia) méteres átmérőjű tányérszerű leveleit és gyermekfej nagyságú bimbóit.


Más trópusi tündérrózsák virágai már kinyílva pompáztak a nagy medencében.


A rovaremésztő növények jó néhány faja is megtalálható a gyűjteményben.


A bemutatóház párás melegében orchideák virítanak.


Egy szabadtéri tavacskában is találtam érdekességeket.


Egy másik medencében teknősök úszkáltak ...


... vagy a köveken élvezték az őszi nap melegét.


Gyorsan elrepült az egy óra, melyet kellemesen és hasznosan töltöttem el. Másoknak is jó szívvel ajánlom, hogy tegyenek egy sétát a megújult Füvészkertben.

11 megjegyzés:

  1. Remek riport gyönyörű fotókkal illusztrálva. Ha jól tudom ez a levél amely akár egy gyereket is elbír! Sajnos nem jártam még a Fűvészkertben. Idén nyáron ugyan tervbe vettem, de aztán hallottam, hogy elkezdték felújítani. Végül nem mentem el. Eszerint már be is fejezték?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a pozitív véleményedet. Jól tudod.
    Elkészült a felújítás, gyönyörű lett, érdemes megnézni. Odakint persze kevesebb most a virág, mint tavasszal, vagy nyáron, de nem lehet unatkozni. Örülök, hogy most én tudtam Neked ajánlani valami új látnivalót.

    VálaszTörlés
  3. Én voltam már egyszer, régen a Füvészkertben, de ilyen szépeket akkor nem lehetett látni! Feltétlenül meg kell néznem, ha nem is tudok ilyen profi fotókat készíteni!

    VálaszTörlés
  4. Hátulról a harmadikból kaphatnánk egy példányt? Már a fényképből... :) Gyönyörű fotók!

    p.s.: Klinikák?!

    VálaszTörlés
  5. Jenőnek: éppen arra gondoltam, hogy ez jó program lehet neked is. Messze vannak a profitól, egyébként is csak a kis gép volt nálam. Te is tudsz ilyeneket csinálni. Hajrá!

    VálaszTörlés
  6. Katának: majd ha látom a múltkorit a falon! :)
    (Dédimama volt szívkontrollon).

    VálaszTörlés
  7. Akkor jöhet, mert éppen a hétvégén lett kitéve... Fal büszkén viseli! :)

    VálaszTörlés
  8. Csatlakozom a Fűvészkert szerelmeseihez. Szerencsémre egy vezetést is kifogtam októberben. Sokat tanulhattam a növények elrendezést illetően. A fűféléke egy helyen, ugyanígy a mácsonya és hasonló bogáncsos egy helyen szépséges elrendezésben. A Hosták tetszettek nagyon. A tavirózsáról valóban azt mondta vezérünk, hogy elbírnak egy gyermeket.

    Bevallom, fotózni nem tudok, de annál inkább gyönyörködöm a szebbnél szebb képekben.
    Dorottya

    VálaszTörlés
  9. Kedves Dorottya! Megtisztelő számomra a véleménye. Kívánom, hogy minél több szépség és minél kevesebb kellemetlenség vegye körül.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Szabó Úr! Köszönöm a jókívánságát. Hasonlókkal viszonzom.

    VálaszTörlés