KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. május 4., szerda

Bankacsalád a kertünkben?

Még mindig alig merem elhinni...
Kora tavasszal új banka odút építettem a két évet szolgált, szétdőlt régi helyett és felerősítettem a kivénhedt diófánk lecsonkolt törzsére. Múlt pénteken már kora reggel a házban meghallottam a reménykeltő huppogást. Órák múltán még mindig huppogott a hím madár. Nagy óvatosan, kerülő úton közelítve meglestem és lefotóztam őkelmét. Az odú mellett üldögélve hívogatta párját háztűznézőbe.


Örömem határtalan volt, de azóta kétségeim támadtak: vajon tetszett-e a menyecskének az új kégli és hajlandó volt-e a nászra és a beköltözésre? A huppogás ugyanis kezdett alábbhagyni, egyre rövidült és néha csak távolról hallatszott. A háztól nem látok rá a kertre, mert egy keresztben álló épület eltakarja, így azt sem láttam, hogy röpködnek-e? Huppog vagy nem huppog? -ez volt a fő kérdés számomra az elmúlt napokban.
Feleségem órákat dolgozik a kertben a virágaival, veteményesével. Talán miatta nem mertek beköltözni kedves madaraim? Valahol a szomszédságban ennél is jobb lakást találtak? Vagy éppen ellenkezőleg, már rakosgatja tojásokat a tojó, netán már költ is? Tegnap látta az asszony a két madarat, de csak átrepülőben.
Akárhonnan jöhettek, bárhová mehettek...
A bizonytalanság és türelmetlenség már-már arra az esztelenségre késztetett, hogy belenézzek az odúba. Aztán győzött a józan ész, úgy döntöttem, kivárom, amíg kialakul a helyzet. Így, vagy úgy.

Ma egy barátposzáta után jártam az előkertben a fényképezőgépemmel, amikor a lila akác és zöld levelek függönyén át megpillantottam a búbosbankát. A gazdasági épületek takarásában, az odútól tíz méternyire lehetett, de oldalvást, ahonnan rá sem láthatott a fészekre.


Amint elkattintottam a gépet elrepült. Nem messzire, éppen csak átlibbent a szomszédba.
Pár perc múlva visszatért, kukaccal a csőrében kedvesen dudorászott, mintha csak a párját becézgette volna. Amikor meglátott, a kerítésre ült és várt.


Gyorsan magára hagytam. Nem vagyok a bankák szakértője, de ez a jelenet reményeket ébreszt bennem: a tojó valószínűleg már költ, a hím pedig jó falatokkal eteti. Ha minden rendben megy, akkor 16-19 nap múlva kikel az 5-8 bankabébi és újabb 26-27 nap múlva ki is repülnek. Egy szál deszka és némi munka befektetésével, na meg jó adag szerencsével valóságos bankabankár lehetek! :) És mennyi szépséges pillanatnak lehetek majd tanúja! Azért nem akarom elkiabálni és gyorsan le is kopogom, de csak halkan, nehogy elriasszam a párocskát. :)

5 megjegyzés:

  1. Én is nagyon megörültem, hogy türelmed bankát teremtett, és kívánom, hogy további reményeid valóra váljanak!
    A portrét gyorsan el is mentettem, és megnéztem a korábbi bankákat is, az egyik Naptáradon is rajta van.
    Majd küldök e-mail-en egy érdekes cápavideót, és néhány új fotót, de sajnos csak növényekről.

    VálaszTörlés
  2. Szépek a disznós képek, végre jó a perspektíva és a színek is helyen vannak. A bankából meg elég sok mindent ki lehet majd hozni, nagy szerencse hogy titeket választottak ! Hajrá !

    VálaszTörlés
  3. Jenőnek: jó lenne, ha a kívánságod teljesülne! :) Várom az e-mailedet.

    VálaszTörlés
  4. Miklósnak: kösz a dícséretet. Csak ahhoz is szerencse kell, hogy élni tudjak a szerencsével! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a sasfotókat és a többi szépséget is.
    Készül a gyöngy.

    VálaszTörlés