KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2010. november 23., kedd

Utasok és holdvilág

Munkába menet még sötétben léptem ki a házból és amint becsuktam az ajtót magam mögött bevillant, hogy nincs nálam a fényképezőgépem. Kell az egyáltalán?- szólalt meg a lustábbik énem. Bármi jöhet, jó , ha velem van! - felelt rá a másik és visszamentem a gépért. Így persze már nem lesz szerencsém - jutott eszembe a vonatkozó babona, amint felnyitottam a csomagtartót.
Csak ekkor vettem észre, hogy a tegnapi csúf eső után most csillag ragyog az égen! És a hold a könnyű felhőket különös fénykoszorúval világítja meg! Máris hasznát vettem a kis masinának...



Ilyenkor, amikor Budapestre megyek, Petra unokámat is elviszem a középiskolájába. Rendszerint én várok rá a házuk előtt, de most a fotózási késedelmem miatt ő volt kénytelen várakozni pár percet. Elindultunk és útközben a szélvédőn keresztül együtt csodáltuk a menetirányba eső, felhők között bújkáló holdat. Hirtelen a szomszéd község útbaeső kis templomára gondoltam. Már régen le akartam fotózni, ilyen háttérrel pedig igazán jól mutatna. Csak megmaradjanak a különös égi fények addig, amíg odaérünk! Így történt, pár percnyi fotózásra megálltam hát...







Az autópályán haladva felhő kíséret nélkül, magában láttuk a holdat a tiszta égen, míg a fóti templomnál már teljesen eltűnt a szürke felhő tömegben. A ma is jó szolgálatot tett, nélkülözhetetlenségét ismét fényesen bizonyító kis fényképezőgépem így már nem került elő újból a csomagtartóból.
Én a babona ellenére egy pezsdítő reggeli fotós élménnyel gazdagodtam, Petra pedig még így is időben ért az iskolába.

4 megjegyzés:

  1. Vérbeli fotós vagy! Ez magyarázza, hogy mindig megragadod az alkalmat, és annyi szép és jó képet készítesz!

    VálaszTörlés
  2. Sok szép képem maradt el már, mert nem volt nálam a f.gép, ezért általában mindíg viszem magammal. Ha ezt most nem fotózom le, akkor ki tudja, vajon adódna-e valaha ilyen helyzet?

    VálaszTörlés
  3. Az internetről tudtam meg, hogy a szép égi jelenség neve "párta", angolul aureole.

    VálaszTörlés