KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2010. november 12., péntek

Vár, bazaltorgona és vadaspark

A szlovák határnál álló Somoskő szép várát csak nemrég fedeztem fel magamnak. Párszor jártam már ott kirándulásképpen és alaposan körbe is fotóztam.Az erődítmény egy bazalt folyásra épült, amely európai jelentőségű nevezetessége a helynek.A vár alatti vadaspark 15 hektáros területén 30 vaddisznó, 9 muflon, 8 dám és 3 őz él.
Ezúttal az internetről szerzett értesülés alapján kifejezetten a vadaspark egyik muflon kosa miatt mentem. A nemes hím ugyanis szerelmes. Szerelmének tárgya a park legszelídebb jerkéje, amely a látogatók közelében remél némi soron kívüli csemegéhez jutni.A reménykedő kos igyekszik hölgye körül legyeskedni, ezért többi társával ellentétben nem a sűrűben tölti idejét, hanem a jerkét kerülgeti és így közel kerül a látogatókhoz. Néha nyíltabb területeken is feltűnik és az igényesen megépített magaslesek valamelyikéről jól fotózható.

Olykor még portré készítéshez is modellt áll, közelről mutatva tekintélyes fejdíszét.A délutáni etetéskor az állatok többsége látható, bár ottlétemkor a dámok sajnos nem mutatkoztak. A vaddisznók viszont az etetésre várakozva egészen közelre jöttek.A vadasparkból nézve a bágyadt napsütésben a sárguló levelű növényzettel borított magaslatot uraló vár emlékezetes látványt nyújtott.

Akár a várak, akár a geológiai képződmények, akár az állatok érdeklik, mindenkinek ajánlom megtekintésre Somoskő nevezetességeit.

4 megjegyzés:

  1. Somoskőre már én is régen szerettem volna elmenni, de eddig nem volt rá alkalom. A muflont mindenesetre berakom az "animals" mappámba. Nagyon jó a vaddisznóvonulásról készült kép is, a többivel együtt.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom eldönteni, hogy a bazaltorgona vagy a muflon kos tetszik jobban.

    VálaszTörlés
  3. Bocs, de csak most vettem észre a megjegyzésedet. Köszönöm, ha tetszettek a fotóim, megtisztelő számomra a holtverseny is, nem kell győztest hirdetned. :)

    VálaszTörlés