KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. július 26., kedd

A ködös berekben

Öt perccel öt előtt ma is magamtól ébredek. Az ablakon át csak csúf szürkeség dereng, de legalább már nem esik... Egy gyors kávé után terepruha, gumicsizma, vízhatlan zacskó a gépnek, ha mégis meglepne az áztató eső és irány a berek. Talán ma már beindulnak a bakok...
Odakint őszies hangulat fogad, köd üli a tájat.


Úgy ötven méternyire tőlem egy fekvő őz fejét sejtem. Bak és engem néz! Gyorsan beállok egy bokor elé és megfújom a sípot. Semmi. A sokadik sípjelre egy másik bak áll fel, de nagyon messze, alig látom. Izgatottan szaglászni kezd, többször megindul felém, de mindig csak visszatér a suta nyomához, aztán elvész a szemem elől. Ez biztosan egy tapasztalt hím, a sutája ott lehet a közelében. Bolond lenne azt ott hagyni egy hangért...
Szerencsére mégsem hiába fújkálok, mert a közeli bak feláll.


Fiatal állat, gyenge aganccsal. Szépen megindul felém, miközben apró sípjelekkel bátorítom. Kecsesen lépdel.


Már csak tíz méternyire van, amikor megtorpan és erősen vizsgálgat.


Én nem mozdulok, a bak megnyugodva halad tovább...


Így látszik igazán, hogy gyenge az agancsa. A pillanat varázsa azonban kárpótol. Élvezem a gyanútlan őz természetes viselkedését. Nem hívom tovább, hagyom, hogy eltávolodjék és tovább keresse álmai sutáját...
Tudom, hogy a köd jóvoltából különleges hangulatú képeket készítettem. Elégedetten fújom ki magam. Alig moccanok, de a kis bak meghallja mozdulatom halk neszét és megugrik. Sebaj, a képét már nem viheti el!
Tovább indulok és látom, hogy a hátam mögött egy másik vőlegény jelölt is közelített, most persze elrobog.
Séta közben a ködös berek egyéb szépségeit is felfedezem.






Pár helyen még megállok fújkálni, de csak egy fészkét féltő, ázott kis gébics haragját vonom magamra.


A csendben, békességben töltött élménydús két óra szinte észrevétlen múlik el. A berek ma egy másik arcát mutatta és ez a borongós legalább olyan kedves nekem, mint a napsütéses.
Régen élveztem ennyire a fegyvertelen vadászatot.

9 megjegyzés:

  1. Hasonló reggelem volt nekem is, engem az eső zavart haza. Jópopfa a bakocska, majd lesz neki is nagyobb agancsa. A ködös környezet pedig tényleg sokat dob a képen. Én idén is elfelejtettem sípot venni, pedig tervben volt. Jövőre meglesz és be is gyakorlom üzekedésre a megfelelő hangokat. Te milyen síppal muzsikálsz nekik? :) Hasonló jó élményeket az üzekedésre!

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a képekhez és a kalandhoz. Engem is érdekelne ez a síp dolog... ha szabad kérni párt sort róla. Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! A sípot a szlovák Devana cégtől neten rendeltem, úgy három éve, ha jól emlékszem 3000 Ft-ért. Ez a suta panaszhangját utánozza. A fújás módját csak találomra próbálgattam. Három rövid, egy hosszabb, aztán várakozás, majd ismétlés. Persze variálni is lehet. Állítólag 300 méterről is meghallják a bakok. Persze időt kell adni nekik, hogy odaérjenek, de ha kb. 20 percig nem történik semmi, akkor máshol kell próbálkozni. A legjobb, ha a bak látótávolságban van, akkor lemérhető a reakciója. Sok sikert!

    VálaszTörlés
  4. Őszintén gratulálok a bakokhoz!Legszívesebben most indulnék én is!

    VálaszTörlés
  5. Gábornak: kösz. Nálam már beindult a láz, te is próbálkozz. Sok sikert!

    VálaszTörlés
  6. Ködös, esős időben is szép fotókkal térsz haza, a korai felkelés meghozza eredményét!

    VálaszTörlés
  7. Ahogyan a közmondásból tudható: ki korán kel...

    VálaszTörlés