KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. május 22., vasárnap

Bankáék megromlott házasélete

Több szabadnapot kaptak a bankáim, de ma megint foglalkoztam velük egy kicsit.
Délelőtt kihelyeztem számukra egy másik odút, arra az esetre, ha netán másodszor is költeni szeretnének. Hozzáértők szerint ugyanis az első, összemocskolt odút másodszorra már nem fogadják el. Takarítani ugyanis nem szeretnek a fiókák után, akik természetesen a fészekben végzik el a dolgukat. Nem véletlenül nevezik őket büdös bankának is. :)
Nos, maradék deszkáimból összeütöttem egy újabb fa ládát, amely ugyan egy kissé ormótlanra sikerült, de remélem, hogy banka szemmel mégis hívogató lesz. Egy másik diófára rögzítettem, ugyanolyan tájolású, mint az előző, de a fotós szempontoknak jobban megfelel.


Mire mindezzel végeztem, már árnyékba került bankáék jelenlegi lakása, a fotózás értelmetlenné vált. Azért kiültem a naptól áthevült lessátorba, hogy gyönyörködjem a madaraimban ( meg hát egy kis izzadás a bio-infra-szaunában jótékony hatással lehet a túlsúlyomra). A hím aktívan hordta az ennivalót a tojónak. Volt úgy, hogy negyed óra alatt ötször is fordult. A szertartás mindig ugyanaz volt, a hím kedveskedő hangok kíséretében benyújtotta a kaját párjának, csalogatta volna kifelé. Az persze nem jött, hanem némi vonakodás után kegyesen elfogadta a csemegét.
Ekkor jött az ötlet, hogy videóra vegyem az akciót.


Megint szerencsém volt, mert a tojó éppen a felvétel alatt mutatta meg magát, sőt a bemutatott turbékolásos, csőrözéses enyelgés láttán banka úrral együtt már én is reménykedtem a nászban. :) De nem így történt...
A bejáratnál maradt tojó a hím röpke távollétében kirepült, de pár perc múlva vissza is tért és az őt üldöző, szerelemre éhes hím elől gyorsan bebújt az odúba. Szegény Banka úr már megint hoppon maradt...

4 megjegyzés:

  1. A tojó helyében én is durcás lennék, hogy ezért a vánnyadt kis kukacért ennyit kell küzdenem:-)))

    VálaszTörlés
  2. Csak ne védd, előtte már tíz nagyobbat bepuszilt! :)

    VálaszTörlés
  3. Banka úr és Banka asszony játéka az odúnál tényleg nagyon érdekes, érdemes volt videót készíteni róla!
    Fotót nem készítettél egy hasonló akcióról?

    VálaszTörlés
  4. Ilyesmi fotó van már az egyik előző bankás bejegyzésben, most csak videóztam. A mozgókép és a hang együttese jobban átadja az élményt.

    VálaszTörlés