KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. április 17., vasárnap

Repce kelepce

A virágzó repce jó búvóhelyet jelent az őzek számára. Úgy elfekszenek benne, hogy legtöbbször csak a szemük látszik ki belőle. Estig nem is igen mozdulnak. Természetesen az utaktól távol helyezkednek, így nem is tudtam közeli képet csinálni róluk. Már annak is örültem, hogy ez a távoli bak bevárt.Tegnap csak ennél rosszabb képekre tellett, pedig még a lessátrat is bevetettem. Hiába várakoztam, semmi nem közelített felém, csak az este. A lenyugvó napot viszont jól meglestem. :)Ma délután ismét próbálkoztam, de az őzeket most sem tudtam jobban megközelíteni.Már hazafelé autóztam a szürkületben, amikor egy másik repceföldhöz vezető földút nyitott sorompója láttán gyorsan úgy döntöttem, hogy ott még megpróbálkozom. Behajtottam. Egy szép bak ugrott fel előttem. Már ennek is örültem.Vagy két kilométert zötykölődtem a virágzó tábla mellett. Csak távoli őzeket láttam, amelyekért nem volt értelme a fényképezőgépemet koptatni. Visszafordultam. A pirosló nyugati égbolt jól mutatott volna a sárga repce felett, ha a TSZ épületei nem éktelenkedtek volna a horizonton.
Ahogy elértem a major kerítését, már láttam, hogy fogságba estem: időközben valaki bezárta a sorompót! Az őrkutyák meg a kerítés túloldalán vicsorogtak rám. Emlékeztem, hogy jó nagy távolságban, a földút túlsó végén van egy másik sorompó, amelyet eddig többnyire nyitva találtam. Talán ott ki tudok menni a főútra - gondoltam. Megfordultam és felfedeztem az út felett világító gyönyörű teliholdat.Az öreg akácfánál ismét megálltam fotózni. Minek siessek, ha arra ítéltettem, hogy a repceföldön éjszakázzam? :)Sőt, később még objektívet is cseréltem és a jobb látószög érdekében begázoltam a virágok közé.Örültem ezeknek a nem várt esti képeknek, de azért izgultam, hogy miként fogok kiszabadulni szorult helyzetemből?
Pár kilométer után erősen sokkolt, hogy a földút végén a fényszóró ismét egy lezárt sorompót világított meg! Miközben már mindenféle vészforgatókönyvek forogtak a fejemben, még megpróbálkoztam a záróelem kiemelésével. Szerencsémre itt nem volt lebiztosítva, úgyhogy sikerült! Kiszabadultam!

Miután szabadlábra kerülve visszagondoltam a kalandomra, megállapítottam, hogy hálás lehetek a portásnak, mert nélküle a holdas fotóim nem jöhettek volna létre. Köszönöm bakter úr!

4 megjegyzés:

 1. Kellemetlen lehetett a repcekelepcés kaland, de az érdekes, szép fotókért (naplemente távvezetékkel, telehold, őzek a repcében) megérte!
  Én egy nagyon szép naplementét megint elszalasztottam, mert a megfelelő időpontban az M7-esen haladtam hazafelé. A Szőlőnkből látható területen sajnos az idén nem vetettek repcét, ami javítaná a tavaszi tájképet, de azért következő levelemben küldök egyet a jelenlegi állapotról, hátha még nem untad meg!

  VálaszTörlés
 2. Valóban izgalmas kaland volt, örülök, ha tetszettek a képek. Érdeklődéssel várom a tájképedet.

  VálaszTörlés
 3. Apa! Vigyáznál magadra?! Mi lesz a legközelebbi kalandod? :)

  VálaszTörlés
 4. Nyugi, extrém sportokat már nem űzök! :)

  VálaszTörlés