KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. március 14., hétfő

A becsavarodott seregély

Már egy hete hallom reggelenként Horányban a seregélyek énekét. Megjöttek és a tavaszt érezve már az odú- és párválasztás a fő tevékenységük. Úgy vettem észre, hogy elsősorban a színjátszó nászruhát öltött hímek keresgélnek a tavalyról ismert nyárfák fészkelésre alkalmas odúi körül. Kiülnek az alkalmasnak látszó lakosztály mellett egy ágra és dalra fakadnak, miközben a napfényben csillogtatják tollazatukat. A tojók figyelmét akarják felkelteni. Énekük mindenféle cserregés, csattogás, de más madarak hangját is előszeretettel utánozzák, egyebek mellett még a sárgarigó flótázása sem marad ki a repertoárjukból. Többnyire a fák felső ágain időznek. Nekem ezúttal szerencsém volt, hogy az utcai sétán egy alacsonyabb ágon éneklő szép hímet fotózhattam.






Egyszercsak váratlanul megrázta a tollait és a gyors mozdulatot furcsán örökítette meg a fényképezőgép. Látszik, hogy szegény fiúnak elcsavarták a fejét! :)

4 megjegyzés:

  1. A seregélyeket csak nagy csapatokban szoktam észlelni, mikor az érett gyümölcsöket jönnek megdézsmálni, így csak most látom, hogy milyen szépek!

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a "BirdPhotography.hu" meghíváshoz!
    Remélem, élsz vele!

    VálaszTörlés
  3. Megtaláltam fotódat a "birdphotography.hu"-ban, szerintem küldhetnél még bele több madárfotót is!

    VálaszTörlés
  4. Bármilyen szépek is, nem hiszem, hogy te, mint szőlősgazda nagyon megszeretnéd őket. :)
    A birdphotographyn bőven van jó fotó és fotós nélkülem is. Majd csak csepegtetem a képeimet...

    VálaszTörlés