KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. március 9., szerda

Őzfotózás priznicben

Már nagyon izgatott, hogy mi újság a kedvenc rétemen? Hónapok óta nem jártam ott, mert a rossz útviszonyok miatt megközelíthetetlen volt. Ma reggel a ragyogó napsütésben végre arra indultam.
Mínusz hat fok lévén a jó meleg hótaposó csizmát húztam fel. Ahogy aztán engedett a fagy, úgy kezdtem csúszkálni a megolvadt felszínű göröngyökön. Egy szép fenyőrigó csettegve ugrált odébb előlem.Később súlyos sárkoloncok ragadtak a talpamra. Ahol lehetett, a tarlón, vagy az elsárgult füvön lépkedtem. Több csapat őzzel találkoztam, helyesebben inkább csak távolról láttam őket.
Ezek például már messziről kiszúrtak.Egy másik csapat kissé közelebb engedett, mielőtt eltűnt a sűrűben.A nádasnál két fácánkakas röppent fel ijesztő robajjal és hangos kakatolással.A még éppen csak zsendülő vetésben jöttömre egy nyúl iramodott meg.A jéggel fedett tocsogók egyre sűrűsödtek, zsombékról zsombékra ugrálva nagy kerülőket kellett tennem. Egyszer aztán végképp csapdába kerültem. Választanom kellett: vagy visszamegyek, vagy átgázolok az ingoványon. És, mivel a hótaposót nem vízre tervezték, jeges lábfürdő lett a bátor vagy inkább botor vállalkozásból.A hazatérő bíbicek előhírnökei bizonyára megcsodáltak, amint a földön ülve kifacsartam a zoknim és kiöntöttem a vizet a csizmámból. Eztán csak gumicsizmában fogok erre jönni!A nedves zoknis borogatás lehűtötte vadászó kedvemet, a megfázástól tartva sietve hazafelé vettem az irányt. Természetesen éppen ekkor láttam meg a bokorsor ágbogán keresztül a békésen legelésző barkás agancsú bakot. Meggörnyedve lopóztam egyre közelebb hozzá, amíg "kilövésre" alkalmas rést találtam a bozóton. Nem lehettem elég ügyes, mert felkeltettem az állat gyanúját.Mozdulatlanná dermedve kivártam, amíg ismét a "fűbe harap". Közben kiderült, hogy nincs egyedül. Hogy a sutáját is lekaphassam, ki kellett lépnem a fedezékemből, amivel természetesen megugrasztottam őket.


Pár száz méterrel odébb, az akácsor fáin túl, szép fényben állva várt a fotómra még egy suta.Hát ez történt egy cuppogó csizmás, átázott zoknis, fagyott lábas kora tavaszi fotóséta során. Remélem, nem követi majd megfázás, láz és újabb vizes borogatás... :)

2 megjegyzés:

  1. Már egy hete nem néztem meg Naplódat, mert elkezdtem a koratavaszi munkákat a szőlőben, így a mai pihenőnapon kíváncsian lapoztam bele.
    Nem csalódtam, mert többek között szép fotókat találtam őzbakokról és sutákról, az utolsó kép például különösen tetszett!
    Remélem, nem fáztál meg, és élvezheted a szép tavaszi időt, amely most ugyan újra romlani kezd.

    VálaszTörlés
  2. Gondoltam, hogy nem volt módod internetezni, mert te mindig értékeled a szösszeneteimet. Ezúton is köszönöm.Érdekes módon még csak náthás sem lettem. :)

    VálaszTörlés