KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. március 21., hétfő

Az első vadvirágok

A most még kopárnak látszó erdő is tartogat meglepetéseket a tavaszi virágok vidító színeire vágyakozó kirándulóknak. Csupán be kell menni a fák közé és szét kell nézni az avarban.

Itt van mindjárt a hóvirág, amely a védettségének köszönhetően szemlátomást növekvő állománnyal örvendeztet.A naposabb helyeken már az ibolya is virít.


A rózsaszínből lilára váltó bársonyos tüdőfű a még sárga fű közül tűnik elő. Hiába okoz örömet a megpillantása ilyenkor kora tavasszal, a nevét hálátlanul mindig elfelejtem. Most is az internetről kellett megtudnom.A tavaszi csillagvirág neve szemléletesebb, őt talán sikerül megjegyeznem a jövő tavaszig is. :)

Ugyanezt nem állíthatom biztosra az ujjas keltike esetében.A mogyoró bokrok barkái már hetek óta szórják pollenjeiket. Az allergiások jobb, ha elkerülik, szerencsére engem nem zavar...A som kénsárga virágai már messziről világítva hívják fel magukra a figyelmet.


Mindenkinek ajánlom, aki teheti, hogy tegyen egy üdítő sétát egy közeli erdőben és vegye észre a természet ébredésének első jeleit.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy betetted Naplódba az első erdei vadvirágokat, és nevüket is megírtad, én is a Google-ből szoktam azonosítani őket. Sajnos Szőlőnkben és környékén kevés fajta nyílik, és mostanában ott vagyok elfoglalva.
    A szép ibolya fotón most én találtam egy "kis-hibát", az egyik szirom csücske, bár természetes módon, de le van rágva. Pázmándon csak nagyon alacsony (földhözragadt) ibolyák nyílnak, de egyet sikerült lefotóznom, majd elküldöm.

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, sajnálom, hogy nem a helyszínen vettem észre a megcsonkított ibolya szirmot. Akkor kerestem volna egy épet.Ez sem valami nagynövésű, talán ez is "földhözragadt"?

    VálaszTörlés