KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. január 13., csütörtök

Szemen szedett képek

Az erdei lesemnél készült eddigi képeim közül minden bizonnyal az ölyves sorozat viszi a pálmát. Emellett azonban kerültek a memória kártyámra más, talán nem annyira látványos, de mégis érdekes fotók. A cím magyarázatául jegyzem meg, hogy egyrészt ezeket szó szerint a napraforgó és kukorica szemeknek köszönhetem, másrészt most ezekből válogatok, szedegetek.
Itt van mindjárt az első kép: az etetőről a madarak által kivert napraforgó a mezei pocoknak is kívánatos táplálékot jelent. Elő is bújik a hó alól, majd kellő körültekintés után villámgyorsan kiszalad egy közeli magért.A hó alatti járatán közlekedve máshol is próbálkozik. Vagy talán ez már egy másik?

Talán nem mutatkozna, ha tudná, hogy az etető üzemeltetője a számára halálos veszélyt jelentő egerész ölyveket is a közelbe csalogatja? :)

Ez a szép hím zöldike fajtájának eddigi egyetlen képviselőjeként tisztelte meg jelenlétével az etetőmet. (Legalábbis, amikor láthattam.)A mezei veréb már jóllakottan nézi a teli etetőt.

A vörösbegy többnyire a földön keresgélt, csak a fotó kedvéért ült, vagy inkább magát jól kihúzva állt be egy pillanatra az ágra. A meglepett fotósnak ideje sem maradt, hogy egy kissé visszazoomoljon. :)


Korábban sokáig nem sikerült lefényképeznem az óvatos szajkót, vagy más néven mátyásmadarat. Bezzeg ezt az etetőmet egy öt példányt számláló banda rendszeresen látogatja és hagyják is magukat fotózni. Van, hogy a falánk madarak egyszerre 8-10 kukorica szemet is a torkukba gyömöszölnek és titkos rejtekhelyükre szállítanak. Egyikük az alábbi képen egy kicsit megpihent a szorgos gyűjtögetés közepette.

A mostani esős, fényszegény, fotózásra alkalmatlan időben mi mást is tehettem volna, mint hogy képeket válogattam a számítógépemről, de most befejezem. Egyelőre vége a szemezgetésnek...

5 megjegyzés:

 1. Kedves Endre!
  Szép kis képeket szemezgettél össze számunkra.
  A legjobban a pockos képek tetszenek, hozzám egy pirókegér jár néhány hete.
  Még sok hasonlóan szép élményt kívánok!
  Üdvözlettel: Soproni Jani

  VálaszTörlés
 2. Kedves Jani!
  Örömmel üdvözöllek a naplómban! Jártál már itt ezelőtt is? Szintén természetfotós vagy? Hol láthatók a képeid?
  Egyetértek, valóban a pockok jelentenek újdonságot ebben a bejegyzésben. A pirókegér még érdekesebb lehet!

  VálaszTörlés
 3. Ó, már láttam a blogodat, gratulálok hozzá! Figyelni is fogom.

  VálaszTörlés
 4. Megint találtam elmentenivalót "animals" képalbumomba!

  VálaszTörlés