KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2010. május 3., hétfő

Teknős a homokban



Mit keres egy mocsári teknős a napraforgó föld forró homokjában? Nyilván eltévedt és segíteni kell rajta! Csak erre gondolhattam, amint az autóból feleségem észrevette, hogy egy szürke állat mozog a földön és én gyorsan elévágva azonosítottam. A fotó elkészítése után felvettem és a fűre tettem.



Az állatka ismét a rossz irányba mozgott, pedig az út túloldalán néhány méter után hívogatóan kínálta magát a talajvizes tavacska. Állatvédői buzgalomtól hajtva ismét kézbe vettem, a vízhez vittem és vigyázva beleengedtem.



Pár tempó úszás után kibukkant a víz alól és visszanézett rám.

Úgy láttam, hogy szemében hála csillogott és mintha azt suttogta volna, hogy a jó tett helyében hármat kívánhatok, mint a mesében. A mesebeli öreg halászt helyettesítő öreg fotós (én) megvakarta a fejét és azt gondolta: legyen módom megcsinálni az alábbi három fotót:
  • Mezei nyúl zsákmányán ülő parlagi sas vijjogva hívja a párját ( látszik a lehelete).
  • Két kapitális dámbika szügyig áll a virágzó lucernában ( enyhe ellenfény).
  • Bőgő (kapitális) gímszarvas bika tehenei körében sárga lombok alatt ( pára, alkonypír).
    De mi van akkor, ha félreértettem és ő kívánt hármat? Például:
  • Fogyjon ki az akkumulátorod a legszebb jelenetnél!
  • Ejtsd a mocsárba a fényképezőgépedet!
  • És különben is vigyen el az ördög, öreg fotós!( Ugyanis hajnal óta menetelek, hogy a homokon túli másik tóban megtaláljam a páromat, erre jössz te és fél útról visszahozol! )



Hogy kinek a kívánságai teljesülnek? Azt csak a turai mocsár legvénebb és legbölcsebb teknősbékái tudhatják.

A mese tanulsága, hogy amikor emberi ésszel állatot akarsz menteni, nem tudhatod, hogy valójában nem ártasz-e neki.

2 megjegyzés:

  1. Lehet hogy épp tojást rakni ment a homokosabb részre...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor tényleg kiszúrtam vele puszta jóakaratból. Sajnálom.

      Törlés