KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2013. július 4., csütörtök

Barna réti héja

Ismét készítettem néhány "útszéli" képet, autóból. Már messziről kiszúrtam a Galga túlpartján egy néhai kerítés fűzfa hajtásokkal benőtt oszlopán üldögélő barna réti héját. Világos feje szinte világított a napsütésben. Az első néhány képet még úgy ötven méterről lőttem, túl távolról ahhoz, hogy jók legyenek. Lassan közelebb hajtottam. A híd közepén keresztbe fordítottam a kocsit és a jobb oldali ablakon át irányoztam be a madarat a korlát oszlopai közötti résen.


Aztán tovább kísértettem a szerencsémet, tovább csorogva balra fordítottam  a kocsit, ezzel ugyan teljesen elzártam az utat, de így már kb. tizenöt méternyi távolságból fotózhattam a madarat.


A héja nem nyugtalankodott - mindig mondom, hogy a kocsi a legjobb lessátor - sőt, otthonosan tollászkodni kezdett.




Úgy negyed órán keresztül nézhettem a héja szépítkezését, de aztán jött egy autó. A vezető értetlenkedve állt meg előttem, hogy miért zárom el az utat? A madár még ekkor sem repült el, csak pont akkor, amikor a kínos helyzetben már kénytelen voltam a kocsira pillantani. Lekéstem hát a rajtot.
Az egyik képet  a szokásosnál jobban kinagyítottam: ilyen lesz ez a madár közelebbről, csak ennél jobb minőségben. Egyszer majd...



2 megjegyzés:

  1. Szerencsés volt a madárral meg a lehetőséggel is. Nekem soha nem jön össze a kocsiból történő fotózás, pedig elég sok ragadozómadarat láttam már az utak mentén. Ha elsuhanok mellettük meg sem rezzennek, ha csak fokozatosan lassítani kezdek máris elröppennek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, te az ölyvekre utalsz, azok nagyon rafináltak. A brh nem ül ki az autópályák mellé.

      Törlés