KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2013. január 12., szombat

Ucsicca!

Sosem jártam a Szovjetúnióban. Megúsztam a barátságvonatokat, a KISZ-Komszomol találkozókat, a szakmai utazásokat, erre most itt csücsülök egy dnyepropetrovszki bérelt lakásban és az élet kiszámíthatatlanságán tűnődöm. 
Az ember manapság vált néhány telefont, felül egy repülőgépre és két órányi utazás után egy teljesen más világban landol. Pedig csak egy szomszédos ország távolabbi felére vezette a jó ( vagy rossz? ) sorsa. S miután az általa ismert nyelvek egyikén sem tudja megértetni magát ukrán embertársaival, elgondolkodik, hogy tíz évnyi (!) orosz tanulás után ez már az ő szégyene is. Pedig  Lenin elvtárs jóelőre megmondta, hogy "ucsicca, ucsicca, ucsicca"! Még szerencse, hogy az itteni kollégák hellyel közzel tudnak angolul...
Hétvége lévén fotósétára indultam, hogy kissé megismerjem ezt az egymilliós iparvárost, amelyet óriási ellentétek jellemeznek. Találhatók itt jó és rossz dolgok egyaránt, a szegénység és a gazdagság, a régi és az új, a lepusztultság és a  felvirágzás egymás mellett létezik. Nem akarom rossz hírét kelteni az országnak és az itteni embereknek, ezért itt inkább csak azt mutatom meg a pár órai kirándulásom során látottakból, ami illendő.
...

Jég a Dnyeperen
Jeges búvár :)
Hídfő
Pravoszláv karácsony
Bank és mozi
Várostervezés?
Tükröződés
Egyetem
Villamos
Lemaradt a fotós, távozik a menyasszony
Galambtartó
Röptetés
Kiadó!
Templomkapu
Kupola és torony
Élt 77 évet
Imádság
Templomi lobogók
Templombelső
Áldozati gyertyák
Csillár
Kőszobrok a történeti múzeumnál
Rakátakilövő ugyanott
Dioráma
Kakadu
Ara és arája
Amazon 

9 megjegyzés:

 1. Hoppá! Mondhatom Endre, jól megleptél! Kétszer is elkezdtem olvasni a posztodat, azt hittem rosszul olvasom :) Hidegből a még hidegebbe - ez aztán a kihívás. Most Te mutattál nekem olyan helyet ahol még nem jártam, köszönöm. A templombelsőre nagyon irigykedem ám :) Egy pici kiigazítást - ha megengedsz. Itthon ezeket templomi lobogóknak nevezik, persze lehet, hogy ott zászlónak... Ha igen akkor bocsánat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) Hát, én is megleptem magam ezzel az utazással...Köszönöm a kiigazítást, készséggel javítottam. Egyébként tegnap 0 fok volt és erősen olvadt.:)

   Törlés
 2. Bizony kellemes meglepetés a javából a mostani bejegyzésed, de látom a madarakat ott sem hagytad fotózatlanul...:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindenhol keresem a madarakat.:) A vadmadarak közül csak a nálunk is közönségesnek számítók egyedeivel találkoztam egyelőre.

   Törlés
 3. Milyen kiállításai vannak a múzeumnak: történelmi, régészeti, néprajzi vagy más? Szabad kérnem erről egy kicsit többet?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szívesen! 1 Régészeti Gyűjtemény ; 2 Az ókori Egyiptom ; 3 Antik Gyűjtemény ; 4. Kozák régiségek gyűjteménye ; 5. Kultikus Gyűjtemény ; 6. Néprajzi Gyűjtemény 7. Könyv-és levéltári gyűjtemények; 8. Fotó háttér és kinovideo anyagok; 9. Fegyver Gyűjteménye; 10. Numizmatika; 11. Képregény gyűjtemény; 12. Óra gyűjtemény

   Törlés
 4. Bevallom, nem erre számítottam. Alaposan megleptél, de kellemesen csalódtam. :) Nagyon tetszett a posztod.

  VálaszTörlés
 5. Ebben a sorozatban is találtam érdekes, szép fotókat, mindenhol és mindenkor megtalálod a jó témákat!

  VálaszTörlés