KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. december 26., szerda

Hóesésben

Úgy vártam az enyhe napok előtt beharangozott gyenge havazást, mint a gyerekek. Még csak éppen szitált a kevéske porhó, én már a lesben vártam, hogy néhány télies hangulatú képet készíthessek, mielőtt hosszú időre az eső lesz a főszereplő. Örültem, hogy a zöldikék és a meggyvágók is az etetőmhöz járultak, a legnagyobb újdonságot mégis a közép fakopáncs látogatása jelentette.






Miközben a madarakkal voltam elfoglalva, két megriadt őz jelent meg a gáton. Messze voltak, de jól mutattak a sűrűsödő hóesésben.



A finom porhó egyre vastagabb réteget képezve ült meg a dús termésű galagonya bokrok ágain. A  szép díszlethez már csak a madarak hiányoztak. Milyen kár, hogy holnapra elolvad ez a gyönyörűség! 
Hogy mentsem, ami menthető, délután is kiültem, de akkor már arccal a galagonyásnak, lessátorban vártam a fenyőrigókra. Nagy sajnálatomra a csalogatónak szánt almáimat továbbra is csak a cinkék látogatták.


A rigók távolabb és inkább a bokrok mélyén, a sűrű ágak védelmében táplálkoztak. A feketerigók voltak a bátrabbak, ők mutatkoztak először fotózható helyen.


Sokat kellett várnom, amíg egy-egy fenyőrigó, ha távol is, de alkalmas helyen mutatkozott. Az alábbi képek csak arra jók, hogy jelezzék, ez a téma többre érdemes.








Talán az élelem fogytával megjelennek majd a madarak a bokrok külső ágain is, nagyobb esélyt adva a jobb képekhez. Ebben nagyon reménykedem, de hogy éppen akkor lesz-e ilyen szép havas díszlet is mindehhez, az nagyon kérdéses!

12 megjegyzés:

  1. Szerintem lesz hó ezen a télen hisz az utóbbi években mindig csak januárban kezdett havazni. Nálunk olvadozik de még jó vastag így is a hótakaró mert éjjel azért tartósan mínusz fokok vannak. Mire felétek is jó nagy hó lesz addigra a madarak eledele is megcsappan kicsit és meglátod muszáj lesz látható helyen táplálkozzanak.

    VálaszTörlés
  2. Messze még a tél vége. A hó valóban eltűnt, most itt éppen szakad az eső, de bízzunk benne, hogy lesz még hó! Eljön még az almák ideje is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MIklós, te mindig jó jósnak bizonyultál, legyen a jövendölésed szerint most is! :)

      Törlés
    2. Nem tudom hazaértél-e már, de itt ma reggel szakadt a hó. Pár óra alatt esett vagy 7-8cm. És azt mondják még nincs vége :)

      Törlés
    3. Még Ukrajnában vagyok, itt ma valóságos tavasz volt, napsütéssel, erős olvadással.

      Törlés
    4. Az a nagy hó szerdára nyom nélkül elolvadt. Tegnap délután aztán ismét elkezdte. Mára lebénult az ország nyugati fele, főleg Vas és Zala. Már több mint 60cm hó esett ott két nap alatt. Vörös risztás van érvényben. Itt Pesten is esik folyamatosan, de nem nagyon marad meg. Holnapra már napsütést ígérnek olvadással.

      Törlés
  3. Bízom benne, hogy legközelebb kedvezni fog Neked az időjárás és a madarak is jókor lesznek jó helyen. :)
    A 3. és a 7. kép nagyon tetszik.
    Ha én egyszer ilyen fotót készíthetnék! :) ...egyszer talán, annak is eljön az ideje.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves hozzászólást. A zúzmarás képeidet elnézve hamar eljön az az idő! ;)

      Törlés
  4. Ezzel a rövid ideig tartó hóval remek fotókat alkottál!
    A piros bogyók élénkítik a madaras képeket, és nagyon tetszik a két őzfotó is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedvező véleményedet Jenő! Csak egy kicsit kellett volna közelebb jönniük a jó képekhez.

      Törlés