KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. október 2., kedd

A szarvasűzés vége

Legutóbbi szarvasos bejegyzésem óta is a bőgésnek alárendelve teltek napjaim. Minden alkalmat kihasználtam, hogy kijuthassak a felhagyott vadászterületre. Ültem mellvédnél, bokor mögött beálcázva, vagy lessátorban, de mindhiába: a várt szerencse elkerült. Jöttek ugyan muflonok, disznók, de semmi komolyabb.




Egyetlen bika állt be elfogadható helyre egy fotó erejéig, az is csak távol és a sötétség leple alatt. 


Már fogalmaztam is az idei szarvas szezont lezáró bejegyzésemet  a találó " LEBŐGÉS " címmel. :)
Ekkor állt elő Karcsi, fiatal fővadász barátunk azzal az örvendetes hírrel, hogy szeptember utolsó napjára elfogytak a vadász vendégek és így Józsival együtt bejuthatunk az igazi vadász területre.
Boldogan, várakozással eltelve ereszkedtünk a völgybe és az erdei úton máris elénk került egy bika! Mire előkaptam a gépet a táskából, a nemes állat már bevette magát a sűrűbe, de ott megállt.



Aztán a szép bika egy tehén kíséretében eltűnt a szemünk elől, de már hallottuk, hogy egy másik bőg kinn a vadföldön. Próbáltunk közelebb lopózni és a fák között rálátást találni. 


Sok tarvad is legelészett  körülötte. A bika idegesen rohangált a tehenek után, patáik porfelhőket vertek fel a száraz talajon.


A domináns hímet egy esélyleső fiatal bika is bőszítette.


Sajnos, a tehenek is futásnak eredtek és hamarosan kiürült a legelő. Valószínűleg észrevettek, vagy megszimatoltak bennünket. Csak késő este jöttek ki ismét, amikor a fényképezőgépeink már tehetetlenek voltak.
Másnap szinte ugyanazokkal a szereplőkkel találkoztam ugyanott. Karcsitól tudom, hogy a kapitális bika kilenc éves és a Gordonka nevet kapta a vadászoktól, nyilván a mélyen zengő ordítása miatt, amelyet most is gyakran hallatott.  Védettséget élvez, nem lövik ki, mert az ő feladata kivételes adottságainak átörökítése. Népes háremét látva jó az esély az állományjavításra.







Egy kisebb muflon nyáj is a szarvasokkal legelészett. A szarvastehenet követve úgy néztek ki, mint egy népes család.


Mindössze hét percig fényképezhettem az állatokat, mert egyszer csak megindultak az erdő felé. Nem tudom, hogy a féltékeny öregúr terelte ki a teheneket, vagy ő csak követte őket?


Estig elő sem kerültek többé. A várakozás közben persze a környékbeli bikák bőgő (gordonka) versenyét élvezhettem.
Ahogyan reméltem, megvolt tehát a kapitális bőgő bika, a sok tarvad, részben még a szép fény is. Mindössze a szarvasok voltak túl távol!
A vadász vendégek számításával ellentétben a bőgés még jelenleg is tart. Ha a mai eső végleg le nem hűti a kedélyeket, akkor holnap még megpróbálkozom...

6 megjegyzés:

  1. Milyen jó kis történet kerekedett ki belőle!
    Élmény volt olvasni és a fotók is remekül visszaadják az élményt. Mint egy képregény :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi. Ha képregény lenne, akkor közelebbi, nagyobb bikákat rajzolnék!

      Törlés
  2. Na látod mégiscsak összejön a bőgő szarvasok fotózása.:-) Szépek lettek a képek és egy jó kis élménybeszámoló kerekedett. Remélem holnap is szerencséd lesz.

    VálaszTörlés
  3. A sűrűbe beváltó tizennégyest a "Bőgés kezdetén"című postból már ismerjük!Ugyanaz a bika.Remek képek,nagy élmény lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban! Eddig észre sem vettem. Micsoda megfigyelőképesség! Köszönöm, idén alaposan kivettem a részem az élményekből, csak a képekkel nem vagyok teljesen elégedett.

      Törlés