KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. szeptember 4., kedd

Fecske búcsúztató

Ismét elmúlt egy nyár úgy, hogy szinte nem is fényképeztem fecskéket. Mindig csak vártam a jobb alkalmat: majd, ha fészket raknak, majd, ha etetnek, majd, ha már kiülnek a fiókák... Igaz, a korábbi éveknél jóval kevesebben is voltak mifelénk. Most meg lassan itt az ősz és ezek a kedves madarak már elvonulásra készülődnek. Ezzel az átvonuló csapattal nemrég találkoztam a határban...




Egyetlen szerencsésebb évem volt, amikor közelről fotózhattam füsti fecskéket, még a blogírás előtti időkben, amikor a Szentendrei-szigetet még madárparadicsomként tarthattam számon. 





Sőt, ekkor még olyan látványos jelenetet is sikerült elkapnom, mint a fióka röptében etetése.



Ezekkel a képekkel és  szép emlékekkel búcsúzom nyaraink csivitelő, örökmozgó, cikázó röptű, kecses madárkáitól. Viszlát jövőre!

8 megjegyzés:

  1. Remek fotók Endre! Az etetős sorozat fantasztikus. Azt hallottam nyár elején (és amerre jártam sajnos tapasztaltam is) hogy idén csak a fecskék kb. fele érkezett vissza hozzánk. Éppen ezért örömmel láttam az első index képeden a sűrű fecskesorokat, aztán kissé elszomorodtam, hogy ezek a képek nem az idei állapotot mutatják. Vagy Felétek idén is a szokásos fecske mennyiség volt megfigyelhető?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sok fecskés képek ideiek, de valószínűleg átutazó csapat lehetett. Ezt az alkalmat kivéve sajnos csak elvétve láttam fecskét az idén, mindkét lakhelyemet beleértve.

      Törlés
  2. Nagyon jók az etetős pillanatok.:-)
    A mi házunk eresze alatt is van két fecskefészek, sajnos már két három éve nincs lakója. Fecskéket viszont láttam az idén, de nem tudnám megmondani, hogy régen több volt-e vagy kevesebb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a méltatást. Sajnos, mifelénk is sok gazdátlan fészek maradt. Egyértelműen kevesebben voltak, mint korábban.

      Törlés
  3. Régi vagy új,nagyon jók!Sajnos én is tapasztalom,milyen kevés(egyre kevesebb)van belőlük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gábor! Azért reménykedjünk, hogy valamikor még megerősödik az állományuk!

      Törlés
  4. Gyönyörűek a fecskefotóid! Majd megnézem az előző bejegyzéseidet is, gondolom sok szépet közben elmulasztottam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Javaslom, hogy nézd meg az őzeseket is. Biztosan találsz köztük kedvedre valót.

      Törlés