KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. január 20., péntek

Baglyok akkor és most

Kevés a fotótéma ebben a se tél, se tavasz, csúnya, szürke időben. A minap eszembe jutottak viszont a turai temetőkertben tanyázó erdei fülesbaglyok. Minden télen megtalálhatók itt. Óvatosan közelítettem a tavalyról ismert nappali alvóhelyük felé. A szokottnál kevesebben üldögéltek az ostorfák vadhajtásai által képzett sűrű bozótban. Egyetlen elfogadható képet sikerült készítenem.


2008 júniusában volt egy szerencsésebb bagoly kalandom. Egyik délután a dunakeszi sport repülőteret övező ezüstfa liget földútján autóztam. A gép az ölemben pihent, mert az itt tanyázó szarkákat szerettem volna fényképezni. Ez ugyan nem sikerült, de az egyik árnyékos tisztáson a legnagyobb meglepetésemre a földtől egy méternyire kiálló ágon egy gyönyörű erdei füles üldögélt. Néhány kattintást engedélyezett, mielőtt elrepült volna. 


2005-ben kezdtem ismerkedni a madárfotózással. Csak egy kis kompakt gépem volt akkoriban. Október közepén kaptam a "fülest", hogy Horány egyik part közeli kertjének nyírfáján fülesek pihennek. Nagy izgalommal siettem a helyszínre, ahol elkészítettem az alábbi kedvenc fotómat. 


2010 decemberében sikerült a baglyokat télies körülmények között lefotóznom.


Az akkor készült bejegyzés itt olvasható, ha valakit érdekel:

http://szaboendrefotonaploja.blogspot.com/2010/12/hobagoly.html

13 megjegyzés:

  1. Szépek. A második és a "misztikus" utolsó fotó különösen tetszik.

    VálaszTörlés
  2. A másodikat csak el kellett kattintani, de a zúzmarással megdolgoztam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vegyészmérnökként házilag gyártottad a zúzmarát? :D Egyébként természetesen gyönyörű fotó lett belőle... természetesen gyönyörű! :)

      Törlés
    2. :)természetesen köszönöm!

      Törlés
  3. Mindegyik bagolyfotó nagyon tetszik! Kénytelen voltam mind a négyet betenni "animals" mappámba!

    VálaszTörlés
  4. Most látom, hogy a zúzmarásat egyszer már letöltöttem. Nem csoda, mert remek fotó!

    VálaszTörlés
  5. Baglyokat még nem láttam a természetben, ezért nagyon örülök a szép fotóknak. :)

    VálaszTörlés
  6. Lubię te ptaki "z uszami", jak je nazywam żartobliwie. Wszystkie polowania na nie aparatem fotograficznym Ci się udały. Ostatnie w śniegu jest urocze. Pozdrawiam. *** Szeretem ezeket a madarakat, "a füle" ahogy tréfásan hívást. Minden vadászat nem egy kamera mentél. Az utolsó hó szép. Tisztelettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amint látom, ön is nyugdíjas és hasonló okból fényképez, mint én. Köszönöm a látogatását.

      Törlés
    2. Jak tylko widzę, że i również wycofał się z tej samej kamery jak ja. Dziękujemy za wizytę.

      Törlés
  7. Kiskertemnek: a személyes élményt nem pótolják a fotóim, de örülök, hogy tetszenek.

    VálaszTörlés