KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2010. október 29., péntek

Egér a cserép alatt

A hideg éjszakákon minden élőlény menedéket keres. Egy egérke a mi garázsunkban találta meg azt, igaz, hogy csak átmenetileg. Amikor a szemem láttára szaladt el a fal mentén és bújt be a szekrény mögé, megpecsételődött a sorsa. Nosza, kerestem egy régimódi nehéz, agyagból égetett cserepet és egy befelé fordított fél dióval alátámasztva csapdát állítottam a kis rágcsálónak. Másnap reggelre a cserép lecsapódott. Az udvarra vittem az alátétül szolgáló deszkadarabot, rajta a cserépcsapdával és kiengedtem foglyomat. Azaz, csak engedtem volna, mert az nem mozdult. Összekuporodva dermedt meg a kis test, előtte a megrágcsált dió.



Megsajnáltam szegénykét. Csak kilakoltatni akartam, nem megölni. A dézsmálásért az életével fizetett. Pedig nálunk olcsó a dió, jutott volna bőven neki, ha csak a fa alatt keresgél. Hirtelen ötlettel a hullott diókra fektettem, mintegy megkésett kárpótlás és végtisztesség gyanánt. Nevetséges?

6 megjegyzés:

  1. Talán már korábban benyalt valahol mérget és nálad érte el a vég...

    VálaszTörlés
  2. Akkor mégsem én öltem volna meg szegénykét? Köszönöm, hogy megszabadítottál a lelkiismeretfurdalástól! :)

    VálaszTörlés
  3. Nem vagyok egy egérszerető nő,de ez az egérke nagyon szép kis gömböc.
    Akkor egérfogó is volt a cserép alatt? mert az sajnos agyon nyomhatta..(

    VálaszTörlés
  4. Nem volt más szerkezet,egérfogó alatt a feltámasztott cserepet értettem. Az egérke vagy végelgyengülésben, vagy tényleg máshol benyelt méreg miatt pusztulhatott el.

    VálaszTörlés
  5. Helyes kis egérke... De még a lelkiismeret-furdalás se vegyen rá legközelebb halott állatok megörökítésére. Bármilyen aranyos, mégis kissé morbid - nekem!

    VálaszTörlés
  6. Talán igazad van.És a terítékre került vadak, a kitömött állatok, madarak, trófeák a falon?

    VálaszTörlés