KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2010. február 15., hétfő

Őzek, róka helyett

Dányi fotós barátom tegnap gyönyörű rókát fényképezett, amint jellegzetes macskaszerű ugrásokkal egerészett a fehér hóval fedett mezőn. Sikerén felbuzdulva a bágyadt délutáni napsütésben én is nekivágtam a határnak. A megroskadt hóban nehezemre esett ugyan a gyaloglás, mégis a tavalyi rókakölyök-fotózás kapcsán megismert kotorék felé vitt a lábam.
Szerettem volna rókát látni, akár messziről is. Ez sajnos ezúttal sem adatott meg, csak a rókalyukhoz vezető nyomok jelezték, hogy valamikor erre járt a ravaszdi. A fürge róka lábak a kotorék minden bejáratát szabaddá tették, látszott a hóra kapart homok, de friss nyomokat ott sem találtam. Tekintve, hogy még tart a rókák " koslatása", azaz párkeresése és párzása, amikor nagy területet bejárva kóborolnak, ez még nem lett volna feltétlenül baj. Az viszont, hogy az egyik bejáratnál egy gyanús műanyag zacskóra leltem, arra utal, hogy valószínűleg mérgezett csalival kínálták meg a rókát, s az talán már az örök vadászmezőkön egerészik. Így aztán rókaügyben egyelőre bizonytalanságban maradtam.

Hatvan felé autózva nagylétszámú őz csapatot pillantottam meg az úttól alig ötven méternyire, amint békésen eszegették a hólepel alól előkapart eleséget. A vészvillogót bekapcsolva gyorsan félreálltam és egy hatalmas akácfa törzse mögül fotózni kezdtem az őzeket.
Az őzbakok új agancsa még javában barkás. Majd csak hónapok múlva fogják letisztítani, hogy az az augusztusi nászidőszakra a vetélytársakat meghátrálásra késztető veszélyes fegyverré váljék.
Most még nyoma sincs köztük a viszálykodásnak, csapatban jobban átvészelik a tél megpróbáltatásait.
Példámat követve más autósok is megálltak gyönyörködni, sőt egyesek még fényképeztek is.
Egy idős autós a teleobjektívem láttán valami illetékesnek nézhetett, mert hozzám lépett és elújságolta, hogy 46 példányt számolt meg, tegnap már látta itt őket és a feleségével most kifejezetten azért jöttek ki, hogy újra találkozhassanak ezekkel a szép állatokkal. Jó érzéssel töltött el a gondolat, hogy mások is felismerték a természet eme kisebb csodáját.

Közben erősen esteledett, a lebukó nap narancs sárgára festette az eget. Fotósként csak azt sajnáltam, hogy az őz csapatot nem terelhettem át ebbe a festői díszletbe. Talán egyszer majd egy ilyen kép is összejön...

2 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök a blogodnak, Endre! Itt végre egyben láthatom majd a csodás fotókat és olvashatom bölcs gondolataidat.
    Jó egészséget Nektek!

    VálaszTörlés
  2. Szépek a fotók! Mi is láttuk Misivel tegnap az őz csapatot Hatvan fele autózva. Köszönöm az emailt, igy legalább még több képedet láthatjuk. Zsuzsa

    VálaszTörlés