KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2010. február 21., vasárnap

Viszálykodás az etetőn


A meggyvágók számomra kissé esetlen, nagy fejű, bumfordi madarak. Az etetőre szórványosan jönnek. Beülnek a magok közé és erős kúpcsőrükkel, amellyel a meggymagot is képesek feltörni, nagy nyugalommal bontogatják a napraforgót. Nem zavarja őket, ha falatozásuk közben egy-egy élelmes cinke berepül és felkap egy magot, megtűrik a fenyőpintyek, tengelicek illedelmes eszegetését is a közelükben, legfeljebb néha odább hessegetik azokat.


A fajtársaikra viszont féltékenyen ügyelnek, fél szemmel mindíg azt figyelik, melyikük közelít. Ekkor feléje fordulnak, szárnyukat megemelve igyekeznek minél nagyobbnak látszani, hogy elriasszák a betolakodót. Ha az nem tágít, akkor csőrüknél fogva megragadják egymást és valóságos bírkózással mutatják meg erejüket. A vértelen harc pillanatokig tart, a vesztes elhagyja a porondot és az etető alatt, a leszóródó magok közötti válogatásra kényszerül, ha nem akar éhen maradni. A győztes jutalma, hogy tovább tömheti a begyét, mindaddig, amíg egy erősebb egyed sikeres rohammal át nem veszi a pozíciót. Azt gondolhatnánk, hogy általában a színesebb hímek az erősebbek, pedig megfigyelésem szerint az idősebb tojók a sikeresebb táplálékszerzők és védelmezők. Télen az eleség a túlélést jelenti, nincs helye udvariaskodásnak, előzékenységnek, lovagiasságnak. A párválasztás idején persze majd összemelegednek az ellenkező nemű egyedek, de a tavasz még messze van...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése