KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2017. április 14., péntek

Húsvét előtt

Bármennyire igyekeztem, nem sok fotós élményt sikerült begyűjtenem az elmúlt hetekben. Mintha minden összeesküdött volna ellenem.
A szigeten csak őzek kerültek elém, azok is jó távolról. Az így készült "őzes tájképek" legfeljebb a szép reggeli fények miatt dicsérhetők.Turán a sok-sok utánjárás során csak a virágos réten élelmet kereső gólya engedélyezett néhány felvételt.

A mocsaras réten virító kakukktorma fehér virágai sem tudtak újat mutatni.


Hiába üldögéltem a lesemnél, még a korábban biztos befutónak számító fácánok megjelenésének is ritkán örülhettem.A kakas éppen csak megmutatta magát, de mindenféle akció nélkül, gyáván szaladt el, rikoltozni is csak biztonságos távolságban, egy bokor védelmében mert.


Hiába a felújított itató, a kis énekeseket nem érdekelte a víz, csupán a fácánoknak szánt napraforgó mag miatt jöttek a közelbe. Amint egy tucatnyi zöldike szedegetett a földön, váratlanul egy karvaly vágott közéjük. Egyiküket megragadta és egy fenyőágon átmenetileg megpihenve egy felvételt engedélyezett, mielőtt zsákmányával messzebb szállt volna. Ez volt az eddigi egyetlen sikeres karvaly támadás, amely a szemem előtt zajlott. Még jó, hogy legalább ez a kép megmaradt emléknek!


Hiába hanyagolják a madarak az itatómat, azt rendszeresen tisztítani és után tölteni kell. Amikor egyik reggel ez ügyben ott jártam, egy szokatlan vendéget találtam a kunyhóm tetején: egy házi galamb üldögélt rajta. Az emberekhez szokott madár hagyta, hogy egészen közelről fényképezzem és a mintegy órányi les körüli ténykedésem alatt mindvégig kitartott. 
Más, sikeresebb időszakokban talán rá sem hederítettem volna egy ilyen könnyű prédára, de most örömmel fotóztam a sors kegyéből elém került váratlan fotóalanyt. Nem derült ki, hogy a víz, vagy a fácánok kukoricája érdekelte-e, vagy csupán fáradalmait pihente ki a lesemnél?

A turai mezőkön járva egyetlen egyszer volt szerencsém: a bokorsor takarásából kinézve egy felém tartó őzbakot fedeztem fel.
Az egyik napsütéses délután ismét az itatómnál próbálkoztam. Nehezen indult a dolog, sokáig semmi, aztán legalább néhány zöldike érkezett, hogy a fácánok napraforgóját dézsmálja.


Erdei pintyek is be-betértek pár falat kedvéért, de a vizet ők is elkerülték. Fotózható helyen csupán egyikük ült meg egy pillanatig. A nagy ínségben már ennek a képnek is örültem.


A máskor csapatostul bejáró szajkók közül is csupán egy példány járt a közelben. A hangját többször hallatta, néha oly módon, mellyel közeli ragadozó madarat szokott szidalmazni. Amikor váratlanul berepült, idegesnek látszott. Sebtiben a torkába gyömöszölt néhány magot és már repült is tovább.


Meglepetésemre egy ölyv is átrepült a lesem előtt. A szajkó távolabbról kísérte és zaklatta, ezért csak egy pillanatra ült meg egy fotózhatatlan helyen a fák között. 
Az ölyv miatt lett volna olyan izgatott a Matyi? Újabb hosszú csend következett, talán a karvaly csendje? Éreztem, hogy a közelben leselkedik a ragadozó. Végül napnyugta előtt fél órával csakugyan megjelent... egy héja.
Az alkonyi fény már kevés volt gyors mozdulatok megörökítéséhez, így a vízbe ugrás látványos mozdulatsorának képei nem sikerültek. Néhányat kortyolt a vízből és még néhány portréra adott időt, aztán faképnél hagyott.


A hosszú ínség után nagyon megörültem ennek a pár élménydús percnek és a képeknek. Talán megtörik végre a rossz sorozatom? 
Hazafelé csodás naplementében gyönyörködhettem. Siettem is ki a kertbe, hogy megörökítsem a virágzó cseresznye fánkat a különlegesen szép fényekben.


Időközben lassan az életben is elérkezünk a nagy böjt végéhez, a húsvéti ünnepekhez. Ez évi képeslapom elég szerény, mégis fogadja szeretettel, aki látja!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a héjás kép, ahogy kifolyik a csőréből a víz! Nem kis mértékben azért, mert felénk nincs. Ha lenne, már láttam volna. És persze a cseresznyevirágos is, meg tulajdonképpen mindegyik (a rosszakat nyilván nem teszed fel, hehe), no de ezt már párszor leírtam, nem ismétlem magam :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy írtál és hogy elnyerték a tetszésedet a képek. Én sem látnék héját, ha nem volna itatóm. Sajnos egyre több képet kell kiselejteznem. :)

      Törlés