KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2016. január 28., csütörtök

Játék a jéggel

Az elmúlt hét leghidegebb éjszakáját követő délelőtt tettünk kirándulást kis unokámmal a Dunához, mégpedig a sziget szentendrei oldalán. A széles parton befagyott tavacskák fehérlettek, melyek jégpáncélja alól elfogyott a víz. 


Izgalmas terep egy kis embernek! Rövid oktatás: hol és hogyan szabad rámenni, aztán a kisfiú már egymaga törte, kővel dobálta, faággal csapkodta a jeget. Talán sarkkutatónak, vagy fóka vadásznak képzelte magát? Miközben az unokám biztonságban játszadozott a jéggel, magam is ezt tettem, de engem a folyó mellett képződött különös jég alakzatok érdekeltek. Gyűjtöttem pár érdekes darabot.










Mindketten jól eljátszadoztunk. Csak arra figyeltem fel, hogy Szentendre valamelyik templomának toronyórája már a delet ütötte. Nagymama várt bennünket az ebéddel: mennünk kellett. Még egy utolsó pillantás a jeges partra, aztán "irány Horány!"


Hazafelé menet elgondolkodtam: vajon mit őriz meg majd kis unokám emlékezete felnőtt korára erről az együtt töltött élvezetes délelőttről? Talán semmit, az emlék eltűnik majd, mint a jeges gyűjteményem darabjai az olvadáskor.

2 megjegyzés: