KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2014. november 25., kedd

Őszutó

Eddig jó volt ez a november a langy melegével és időnkénti napsütésével. Hacsak tehettem, elüldögéltem az erdei lesben, egyik szemem az itatón, a másik az etetőn. A színes őszi levelek különleges hangulatot adtak, így még a számtalanszor lefotózott cinegék képei is újszerűbbnek tűntek.
A meggyvágókat és a vörösbegyet a szomjúság vezette elém - bár ez utóbbi csak az esti szürkületben merészkedett a vízhez - , az ugri-bugri ökörszemet pedig a hangjának lejátszásával sikerült becsalnom.
Egyik délelőtt két fakopáncs is beröppent az etetőre egy kis szotyizásra, de máshol jobb csemegét találhattak, mert ezután nem jelentkeztek többé. Majd a tél bekényszeríti őket hozzám.


A szajkók időnként a dió kedvéért jöttek, el is hordták mindet. Békétlen, veszekedős népség, ha egyikük jó falatra talál, a másik rögtön megtámadja és elüldözi.Másodszor is megfogásra került a korábban a házunkban illetéktelenül tartózkodó és falánkságának áldozatul esett egérke. Földi pályafutását légi úton fejezte be. Talán a diórágás is szárnyakat ad? :)


Ez a november a régen várt süvöltőt is elhozta. Igaz, hogy csak egyetlen példány, mégpedig egy kevésbé díszes tollazatú tojó ivott a vizemből, a karmazsin piros hímre még várnom kell. Sebaj, előbb-utóbb betér majd az is!


Alighanem vége lesz ez enyhe ősznek. Erre utal, hogy tegnap délnek tartó darvak krúgatása ugrasztott ki a lesből egy kép erejéig és ma reggel kevéske lucskos havat találtam az autó szélvédőjén.


Itt az ideje, jöjjön hát a tél!

4 megjegyzés:

 1. Máris szép fajlistával büszkélkedhetsz az idénre, ami a tél beálltával még bővülni fog.

  VálaszTörlés
 2. Remek képek, tetszik!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László! Köszönöm a hozzászólását, örülök, hogy tetszik.

   Törlés