KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2014. január 29., szerda

Ember tervez...

... a természet végez. Ez lehet a mottója a mai bejegyzésemnek, melyben azt kell rögzítenem, hogy a vércse projektem első szakaszának befellegzett. Lenyúlta egy egerészölyv. 
Az okot a les helyében kell keresnem. Tudom, hogy a vércsék a mezőgazdasági terület mélyén tanyáznak, de oda mostanság csak terepjáróval lehetne bejutni. A jelenlegi helyen, az országút közelében viszont az ölyvek az urak.
Az egereim szépen fogytak és én reménykedtem. Főleg, amikor olyan apró egér maradványokat találtam a helyszínen, amelyeket ölyv nem hagyna. Talán tényleg vércse falatozott nálam, de valószínűleg csak véletlen betérőként. Tény, hogy mostanra a nagyobb ragadozó lett a törzsvendég.
Időközben leesett a hó és én - 12 fokban indultam a leshez. Még a kocsiban ültem, amikor láttam, amint egy szép róka a kunyhóm mögött somfordált. Tán a nyúltetem szagát érzi és akkor majd szépen kisétál elém! - gondoltam optimistán. 
Egerek a vödörbe, én meg a kunyhóba és kezdődött a várakozás. Kisvártatva megérkezett a madár, naná, hogy egerész! Tollruhája még zúzmarás volt az éjszakai kemény hidegtől. Érdeklődéssel nézte a reggelijét.



Nem sokáig tétovázott, hirtelen rárepüléssel kikapta és elvitte az első fogást. Kis szünet után visszatért és a másodikat már helyben fogyasztotta. A "nyugalom megzavarására alkalmas" képeket inkább nem mutatom. 


Legalább két órán keresztül figyeltem, amint  jóllakottan ejtőzik, tollászkodik a közelemben.












Egyszer észrevett valamit a hóban, elrepült, de hamarosan meggondolta magát és visszatért.


Tollait felborzolva hosszú tartózkodásra rendezkedett be, úgy kellett elzavarnom, hogy mehessek. 
A róka persze nem sétált be elém, pedig Szilárd, az önkéntes természetvédő arra járva látta, hogy tőlem balra kétszer is kióvakodott a bokrok közül ott, ahol nem láthattam. Eső után köpönyeg, de másnap oldalsó ablakokat vágtam a lesre. 
Merthogy persze másnap is kimentem, főképpen a róka miatt. Már csak -5 fok volt, csekélység. Az ölyv ott ült a beszállón, őrizte az "egértermő" vödröt. A nyomokból láttam, hogy éjjel a róka elvitte a nyulat. Azért tettem ki csalétket, hátha!
Már nem reméltem a vércsét, csak az ölyvre készültem. Az előző nap kiismertem a viselkedését, így el tudtam kapni a berepülését. Szerencsém volt, mert éppen szemből érkezett.



A tervezéskor naivan azt hittem, hogy a reklám vödörből csak a vércse lesz képes kivenni az egeret. Hát ebben is tévedtem...




Az egerek fogytával az ölyv ismét beült elém emészteni. Már nem tudott újat mutatni, untatott. A róka helyett csak egy fekete macska tűnt fel a távolban. ( Már megint az utált dög, kint a terepen, a házaktól messze!) Hazafelé autózva ismét láttam a rókát, vidáman egerészett a vasút melletti repceföldön.
A remélt vércse fotókra még várnom kell. Talán majd tavasszal... Addigra visszatérnek a máshol telelő vércsék, az ölyvek pedig eltakarodnak az utak mellől, úgyhogy még az sem kizárt, hogy ugyanitt jó lesz.
A keserű tapasztalatokból is tanul az ember.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon fain!A vödrös képeket eladhatnád a Lidl-nek,mint reklám fotó!Álmomban sem hittem volna,hogy kiveszi a vödörből az egeret!De szerintem Ő sem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Azt hittem, hogy az ölyv buta és ügyetlen, és íme kiderült, hogy intelligens. Lidl reklámnak jó lesz? "Nem csak a palimadarak vásárolnak nálunk!" Vagy: " A mi vödrünk szárnyakat ad! " :)

      Törlés
  2. Ne sajnáld a vércsét, az egerészölyvről szenzációs fotókat készítettél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, de azért nem mondok le a vércséről sem, előbb-utóbb meglesz!

      Törlés
  3. Látom bevált az egeres trükköd.:-) Zajlik az élet a lesednél: róka, ölyv és a vércse is bejön meglátod.

    VálaszTörlés