KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2013. augusztus 25., vasárnap

A nagy víz maradékán

A rekord áradás szerencsére már régen levonult, a Duna visszatért a medrébe, de a sziget egy lezárt részén, egy fákkal körülvett nagyobbacska gödörben hagyott egy keveset a vizéből és a halaiból. Abban nincs is semmi rendkívüli, hogy a vízi madarak felfedezték ezt a természetes haltartót, én azon csodálkozom, hogy Tamás barátom hogyan vette ezt észre? Mindenesetre néhányszor fotózott már ezen a helyen és szombaton engem is meghívott egy hajnali kalandra. Sötétben akartuk kitenni a sátrainkat, hogy az ott éjszakázó gémeket ne nagyon riasszuk el, de az árulkodó holdvilággal nem számoltunk. Megjelenésünket nagy rikácsolással és szárnycsapdosással fogadták a madarak és persze elmenekültek. Az éhség és a könnyű zsákmány reménye azonban egy fél óra múltán kezdte visszacsábítani őket. Eleinte csak a közeledő hangokat hallottuk, aztán a derengésből kezdtek előtűnni az érkező kócsagok fehér foltjai, majd a szürkegémek körvonalai is kibontakoztak. Összességében vagy harminc gém kezdte meg a szemünk láttára reggeli vadászatát a gazzal és bokrokkal benőtt tavacskán. A fény persze túl kevés volt, leginkább azt sajnálom, hogy a szürkék látványos csatározásait nem sikerült elfogadhatóan éles képeken megörökítenem. Egyszer ügyetlenségemmel el is riasztottam a táplálkozókat, ismét várnunk kellett. Mire visszatértek és a fényviszonyok kedvezőbbé váltak két pecás érkezett, akkor viszont a madarakkal együtt már nekünk is tanácsos volt szednünk a sátorfánkat. Az élmény így is emlékezetes marad, köszönöm Tamás!






















10 megjegyzés:

  1. Harminc gém egy helyen...? Ez igazi madárfotós paradicsom. Nagyon szépek a kócsagok, jók a képek.

    VálaszTörlés
  2. :) Szinte hihetetlen, de így volt! A fény és a háttér csapnivaló, szerencsére a kócsagok a sötétben is "világítanak". Köszönöm a véleményedet.

    VálaszTörlés
  3. Olyan szépek ezek a madarak, élmény őket megfigyelni. Az elmúlt nyaralásom alatt én is találtam egy kis falu határában három belvizes "tavat", de sajnos szinte teljesen megközelíthetetlen volt a bozótostól.
    Néhány fotót azért sikerült róluk készítenem. Majd feltöltöm őket rájuk kerül a sor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is kedvenceim, de ritkán járunk egyfelé. :)
      Érdeklődéssel várom a képeket.

      Törlés
  4. Nagy élmény lehetett. Kihoztad a képekből amit a fények megengedtek. Nekem nagyon tetszik. Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. A fények valóban nem kényeztettek el, de a sötét háttérrel érdekesek lettek a képek.

      Törlés
  5. Nagyon jó élmény lehetett. A fotók is nagyon jók, szépen megörökítetted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gábor. Valóban nagy élmény volt.

      Törlés