KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2013. április 12., péntek

Banka az itatónál

Sok a víz mifelénk. Úsznak a legelők, a vetések, tocsognak a rétek és helyenként bokáig merül az ember a sárban, ha letér az aszfaltról. Néhol még a fácánok is gázlómadárrá képezik át magukat. :)


A műútról viszont gólyát, gémet és kócsagot lehet fotózni, kár, hogy az alanyok nagyon távolságtartók. :)


A berket átszelő árkokban, csatornákban áll a víz, a madarak bárhol olthatják a szomjukat, így nem csoda, hogy nincs keletje az itatómnak. Ellenőrzésképpen ma reggel mégis kiültem, hiszen a gyönyörű napsütés  fotózásra csábított. A lesem felé menet, a nagy nyárfa körül valóságos gomba telepet találtam. Lett volna legalább két kiló pörkölt alapanyag, ha leszedem, de ezt a fajt nem ismerem, így nem kockáztattam meg a gyomormosást. Kucsmagombának tippelem.


Szórtam egy kevés kukoricát és napraforgót a les elé, hogy ne unatkozzam. A cinkék és a verebek jöttek is hamarosan. A szép erdei pintyet már lefényképeztem.


Egy gyanakvó szajkó is betévedt, egyetlen szem kukoricával távozott.


Hosszú idő után érkezett meg az egyetlen szomjas vendég egy hím barátposzáta személyében. Egy-két kortyot ivott is, ha már ott volt előtte a víz.


Már-már unalomba fulladt a lesezés, amikor besétált a képbe kedvenc madaram, egy búbosbanka!
Nyilvánvaló, hogy nem a magok és nem is a víz miatt jött. 







Véletlenül járt erre, vagy talán már észrevette a nekik szánt odút? Tíz méterre volt csak az összkomfortos laktól, de rövid ottléte alatt semmi jelét nem mutatta érdeklődésének. Én mindenesetre jó jelnek tekintem a látogatását és reménykedem. Legközelebb már talán a párjával jön...



8 megjegyzés:

  1. Reméljük, hogy az odút vette észre.

    VálaszTörlés
  2. Micsoda szerencsés pillanat, jó ötlet volt kiülnöd, gratulálok! Drukkolok, hogy beköltözzenek a lakosztályba :)

    VálaszTörlés
  3. A banka se vak!Értékelni fogja a jó helyet,sokat jelent,hogy víz van a közelben!

    VálaszTörlés
  4. A gombát nyugodtan leszedhetted volna, mindegyik kucsma ehető csak a redős papsapkagomba nem, de az meg nagyon máshogy néz ki itt egy jó írás róluk: http://gyurgyalagok.blogspot.hu/2010/04/tavasz-egyik-gombahirnoke-az-izletes.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tanácsot és a forrás megadást. Legközelebb megkóstolom. :)

      Törlés