KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. július 5., csütörtök

Az izzadás jutalma

Napok óta tart a kánikula. Hőségrekordok dőlnek. Az ember ilyenkor örül, hogy él és valahogy elvegetál.
Tegnap reggel mégis kiültem az itatóhoz. Úgy okoskodtam, hogy ebben a forróságban várhatóan nagy lesz a madár forgalom a víz mellett.
A kis kunyhót már erősen tűzte a perzselő erejű nap és valósággal szaunává hevítette. Ittam a vizet és izzadtam. Legalább fogyok valamit... A madarak bágyadtan érkeztek, hogy felfrissüljenek a vízben, amely egyre melegedve kezdett erre alkalmatlanná válni.









Még az eddig csak a kukoricáért lelkesedő citromsármány is a vízhez járult, hogy szomját oltsa.


Egyszer csak azt vettem észre, hogy a függesztékhez használt ragasztó szép lassan elengedett a hőségben és a befelé döntött üveglap kezd a fényképezőgépre borulni. Gyorsan lekaptam és leeresztettem a függönyt. Ezzel sokkal óvatosabban kellett bánni, mert az objektív mozgatását könnyen elárulhatta.
                                        


A forró délelőtt eltelt, de bármennyit izzadtam is, azzal az elhatározással hagytam ott a lest, hogy este ismét kijövök. Távozáskor belenyúltam a vízbe - szinte forró volt!
Az esti akciót azzal kezdtem, hogy lecseréltem a vizet. Tisztább és hűvösebb lett az itató. Ilyenkor már árnyékba kerül a les, ami nem használ a képeknek, de sokkal elviselhetőbbé válik a benn ülő fotós helyzete. Azért ezzel együtt sem fehér embernek való klíma uralkodott odabenn.
Rövid várakozás után megindult az élet.









Meglepett, hogy milyen sok és sokféle idei madár használja az itatót: meggyvágók, gébicsek, fakopáncsok jöttek. Éppen a fiatal piros sipkások kergetőzésével voltam elfoglalva, amikor visszanézve megpillantottam várva-várt vendégemet, "aki" már a vízben állt. Végtelen lassúsággal kellett átmozgatnom rá az objektívet, nehogy a függöny rezdülése elijessze a szépséges hím karvalyt. Sikerült!





Szebb esti vendéget nem is kívánhattam volna! Na jó, pontosítok: madár vendéget.:)
Érdemes volt tehát bevállalnom a lesben szaunázást az otthoni tespedés helyett!
................


Az ábrázolt fajok: 1-3 meggyvágó, 4 szajkó, 5 vörösbegy, 6 hím barátposzáta, 7 hím feketerigó, 8 citromsármány, 9 fiatal meggyvágó, 10 vadgerle, 11 szürke légykapó, 12-13 énekes rigó, 14-16 tövisszúró gébics, 17-18 fiatal nagy fakopáncs, 19-22 hím karvaly

12 megjegyzés:

  1. Pazar fajfelhozatal, remek fotósorozat. Érdemes volt izzadni! És nagyon szép dolog, hogy készítettél itatót a kis szárnyasoknak. A nevükben én köszönöm meg :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Az izzadást elfelejtem, de a képek megmaradnak! Az itató létesítés nem teljesen önzetlen volt. A jelszó: vízért add a képedet! :)

      Törlés
  2. Nagyon komoly felhozatal! Ilyenkor megéri a szaunázás! Mi emberek szomjazunk, iszunk egy pohár vizet, de a természet azért megsínyli a hőséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érvényes a közmondás: Addig üsd a vasat, amíg meleg (van)!

      Törlés
  3. Ez igen! Látom teljes gőzzel üzemel az itatód. Sok faj látogatja, gondolom nem az idén készítetted.
    A hétvégi házunk telkén lévő itatómon most kezd beindulni az élet, eddig még csak széncinegét kaptam ott lencsevégre, de remélem majd másfajta madarak is használni fogják. Mostanában a víztározónál lessátraztam, de a hét végén megyünk Ivóba és ismét ott fotózok az itatónál.
    Csak ne lenne ilyen tikkasztó hőség, ma 10óra után már nem tudtam a lessátorban maradni, eddig 1-2óráig is bírtam reggel 7-8-tól...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éppenhogy az idén készítettem! Ebben a forróságban jó szolgálatot tesz a madaraknak és nekem is. Az én kerti itatómat két év után kezdték látogatni, de ott rosszak a fotózási viszonyok.
      Hát abban a testre szabott sátradban nem is lehet tovább bírni!

      Törlés
  4. remek sorozat :)
    minden szaunás percet megért :)

    VálaszTörlés
  5. Ismerem az érzést!:)Én mindig viszek egy törülközőt magammal!Azért csak beindult,gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Hálám örökké üldözni fog, amiért szép fotóiddal rávettél az itató készítésre.:)

      Törlés
  6. Kitűnő sorozat! Izzadásod jutalma: sok-sok remek madárfotó!
    Sajnos én mostanában főleg a szőlőt és a veteményeket próbálom megőrizni ebben a rekkenő hőségben...

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm. Remélem, a te izzadásodnak meg jó termés lesz a jutalma.

    VálaszTörlés