KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. július 21., szombat

Zöld küllő és egyebek

Pénteken az eredetileg szándékozottnál egy kicsit később értem ki az itatóhoz. A zöld küllőt éppen onnan riasztottam fel, a karvalyról meg már valószínűleg lekéstem, mert estig nem jelentkezett. Már a várakozás első perceiben szokatlan zajra lettem figyelmes. Mintha ágakat tördelnének a kis fenyvesben. Talán egy óvatlan őzbak közeledik? Jobban figyelve a fákról a földre szálló apró madarakat véltem látni a távolban. De egyik sem szállt vissza a fára! Közben egy fekete árnyék is mozgott a soroló törzsek takarásában. Erről aztán hamar kiderült, hogy fekete harkály. Erősen dolgozott. Nem a kopácsolása hallatszott, hanem a fenyőkéreg lefeszítésének és elpattanásának zaja és nem madarak, hanem a kéreg darabok hullottak a földre.
Sokáig figyeltem - egyéb dolgom nem lévén - sőt hívogattam is, de nem akart közeledni. Végül egyetlen kép sikeredett, úgy húsz méterről.


Kárpótlásul az elriasztott zöld küllő ismét megjelent. "Klasszikus stílusban" párszor elvonult a les fényfoltos előterében. Párszor kiugrált a képből, sőt el is röpült, de mégis visszatért.Felugrott a kidőlt fenyőre és terepszemlét tartott.


Majd az itató szélén tétovázott, hogy megfürödjék-e? Ezt eddig sosem láttam tőle. A víz eddig nem érdekelte.

Aztán megtalálta az alkalmas helyet, ahol a vízbe ereszkedett. Fürdött, de csak tartózkodással.
Hamar megunta és szárítkozni kezdett.

Közel negyed órányi időt adott műsora megörökítésére. Hálás vagyok neki ezért.
Amikor elment, figyelmem ismét a fekete harkály felé fordult. Helyesebben a harkályok felé, mivel ketten is dolgoztak egymáshoz közel , de hozzám egy jottányit sem közeledve. Próbáltam elkapni egy olyan pillanatot, amikor mindketten látszanak, de nem tudtam.


A legközelebbi fa úgy tíz méternyire lehet. Akkor lehetne esélyem közelebbi képekre, ha azt vennék munkába, vagy pedig a földön kutatnának hangyák után. De nem elégedetlenkedem, a megmutatkozásuknak is örülök.
Az esti karvalyra várva - amely, mint írtam, nem jött - becsúszott  még pár kép a késői vendégekről.


Ma délután újra kiültem. A fekete harkálynak akartam esélyt adni egy sztárfotóra. Sajnos, nem élt a lehetőséggel. A zöld küllő azonban ismét elém járult. Sok újat nem mutatott, de azért kattintottam rá párat.

Végezetül egy kis magyarázat. Feltűnhetett olvasóimnak, hogy a képeim külleme némileg megváltozott - a belbecs az olyan, amilyen :). Aminek legjobban örülök, hogy élesebbek és kevésbé zajosak lettek. Van továbbá egy diszkrét keret és egy általam kissé ügyetlenül megszerkesztett vízjel. Ez utóbbi nem azért, mintha attól tartanék, hogy bárki is ellopná a fotóimat, de hát haladni kell a korral...

És mindez egy kedves fotós társam ingyenesen rendelkezésemre bocsájtott ötletes és gyors programjával.

Köszönöm szépen Balázs!


10 megjegyzés:

 1. Remek fotók. Nekem nagyon tetszik a zöld küllő. A mi vidékünkön csak télen láttam eddig.
  Átnéztem a legutolsó bejegyzéseidet és azt mondhatom, hogy mostanában nagyon eredményes fotózásaid voltak.:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Régi vágyam teljesült az itató jóvoltából, mert nélküle eddig nem jutottam közel a zöld madárhoz. Valóban elégedett vagyok az utóbbi fotózásaim termésével.

   Törlés
 2. Csatlakozom az előttem szólóhoz,valóban mozgalmas az élet felétek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm is neked, mint ötletadónak. Nem is tudom, mit fotóztam volna itató nélkül?

   Törlés
 3. Ez a zöld küllő most már biztos, hogy odaszokott és állandó vendéged lesz! A fekete harkály is remek fogás - természetesen csak a memóriakártyádon :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem, felnőtt korában is meglátogat majd és fekete rokonát is hozza majd előbb-utóbb! :)

   Törlés
 4. Kitűnő a zöld küllő sorozat, és a többi fotó is!
  Zöld küllőt eddig még képen vagy állatkertben sem láttam, Neked meg modellt áll az itatódnál!

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm. Egyébként annyira nem ritka madár, hogy ne láthattad volna.A hangja pedig nagyon jellegzetes, azt biztosan ismerned kell.

  VálaszTörlés
 6. Az állam leesik. Nálunk él egy zöldküllő pár. Imádom a hahotázó rikkantásukat és sokszor látom is őket a parkoló füvében, persze mire feljövök a fényképezőgépért, más késő.
  Lenyűgöző a sorozat a fiatal állatról.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezen az alkalmon kívül sajnos nem járt nálam a zöld madár. Köszönöm a kedvező véleményedet.

   Törlés