KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. április 4., szerda

Bolond (a) szélben

Ragyogó napsütés és heves fuvallatok jellemezték az elmúlt napokat. A hiányzó csapadék miatt a turai földekről sok helyen lehordta a szél a homokot, magas akadályokat képezve a földek közötti utakon. 
El is ment a kedvem a határ járástól, amikor kis kocsim majdnem elakadt a sivatagban.
Még csoda, hogy a vetések, ha nehezen is, de kizöldültek. Jó volt látni ezt az üde tavaszi színt a tél fakó színtelensége után. 


A napsütés fotózásra csábított, a széllel nem törődtem. Jobb híján két délután is újra a cuki tónál próbálkoztam. Igaz, hogy a tó körül nemrég felégették a gazt és emiatt fekete hamu és pernye takarja talajt a sarjadó fű között. A lessátorba besüvítő szél felkapta és megkeverte ezt a kormot, amelyből bőven jutott a képembe is. A kezem pedig egy kéményseprőéhez vált hasonlóvá a több órás várakozás alatt. Arról nem is beszélve, hogy egy heves széllökés mindjárt az elején lekapta a fejemről a kalapomat és a vízben messzire sodorta. Később is rázta, tépte a barátságtalan lég áramlás a ponyvát a fejem felett és így a hajladozó rejtekhely nem nagyon szolgálhatta az észrevétlenséget. A madarak is inkább a sűrű nádba bújtak a szél elől, egyszóval elég reménytelen vállalkozás volt kiülnöm. Átkoztam is magam a hosszú tétlenség óráiban.
Talán csak a barna réti héják élvezték a szelet: mozdulatlan szárnnyal vitorláztak, billegtek a nád felett zsákmányra lesve.


Leginkább a cankókat riogatták, akik nagy csapatban kaptak szárnyra és szálltak le ismét valahol. Hogy hol, az rejtély maradt számomra, mert a vízben egyet sem láttam közülük.


Az ölyvek a bokros területen mozogtak.


Az unalmas várakozást csak néha szakította meg valami esemény, például  néhány tőkés réce átrepülése.


A vízen szinte semmi sem történt. Legfeljebb a félig elsüllyedt terep színű kalapomat fotózhattam volna. :) Még az első szárcsára is órákig kellett várnom.


Már egy átrepülő kócsagnak is nagyon örültem.


Alkonyat tájban, türelmem végső határán végre néhány böjti réce mutatta meg magát. Hozzájuk eddig nem volt szerencsém.


Pár percig játszadoztak számomra látható helyen.


Végezetül még egy szállást kereső kócsagot tudtam lekapni.


Ennyivel be kellett érnem., hiszen erősen szürkült. Csomagoltam és lebontottam a sátrat, amikor a közelből egy őz ugatott rám. Még elő tudtam kapni a gépet, hogy a megugrott, majd tisztes távolból visszanéző bakot lefotózzam.


Csodálkozva nézett, mint aki nem érti, mit keres itt ilyenkor ez a bolond? Én sem értem, hogy miért ültem kétszer hat órát ebben a szélben ilyen kevés eredményért? De hát az ember mindig jobbra vágyik...

12 megjegyzés:

  1. a kócsaknak jók a fényei és szinei, a böjti meg jó kis faj!

    VálaszTörlés
  2. Nekem tetszik a felhozatal és a fotók is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz, biztatásnak veszem, mert én azért jobbakat vártam.

      Törlés
  3. A pancsoló böjtikért mindenképp megérte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az a legjobb, csak jöhettek volna közelebb.

      Törlés
  4. látom felétek sem jobb az idő :(
    makrózni mentem volna, de akkora szél van, hogy lehetetlen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig az az igazi mulatság, amikor a hajladozó virágokat kellene élesre állítani.:)

      Törlés
  5. Néha tényleg örűltségekre képes az ember ha megszállott. Azért nem volt annyira eredménytelen a napod. Nekem a kócsagos, az ölyves és a récés képek tetszenek a legjobban, na meg az őz is.
    Ha lejár a húsvét(a háziasszonyok rémálma) akkor én is útra kelek fotózni.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jobbat vártam, de ez van, ezt kell szeretnem. - Már előre izgulok, hogy mit találtál ki? Jó fotózást kívánok!

      Törlés
  6. Szerintem nem volt kevés az eredmény! Sok szép fotó született!

    VálaszTörlés