KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. április 24., kedd

Séta az Erzsébet parkban

Azelőtt még sohasem jártam a gödöllői Erzsébet parkban. Nemrégiben madár fotózás miatt pótoltam a mulasztásomat és rácsodálkoztam a park nyugalmat árasztó szépségére.
(A dőlt betűs leírást a Gödöllői királyi kastély honlapjáról idézem, a fotók a sajátjaim.)

Erzsébet királyné kultuszát Gödöllőn a kastély és a róla elnevezett park őrzi leginkább. A királyné halálát (1898. szeptember 10.) követően az országban Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendeletére több mint száz ligetet létesítettek, s közel hárommillió emlékfát ültettek el. A gödöllői Erzsébet - parkot az elsők között kezdték létrehozni, 1898 novemberében.
A kastélyparktól közvetlenül megközelíthető, botanikai ritkaságokban gazdag ligetet 1901-ben avatták fel I. Ferenc József jelenlétében. A négy hársfasorral övezett sétány...


... végén Róna József szobrászművész által készített Erzsébet-szobor áll.


 Róna két tervéből I. Ferenc József választotta ki a Gödöllőre illőt.A szobor mögött magasodó sziklahalom is a királyné emlékére készült, Zala György szobrász tervei alapján. A sziklacsoport két oldaláról egykor mesterséges patakocska csordogált. A kompozíció tetején fehér mészkőből faragott királyi korona látható.


Ottjártamkor éppen a díszalma fák virágoztak.


A hanghívásomra csupán egy vörösbegy...


..és egy erdei pinty jelentkezett.


A park egy szegletében, a virágzó fa alatt, a fűben, magába merülten üldögélő fiatal keleti nő képe igen megragadott. 


Mintha része lenne, olyan eggyé vált a kerttel. Ezt az idillt látva arra gondoltam, hogy vajon mi, hozzá képest nyugati emberek miért szakadtunk el ennyire a természettől? 

9 megjegyzés:

 1. Remek leírás, szép fotók. Nem jártam még sajnos itt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kastély látogatásával egybekötve akár egy teljes napot megér. A HÉV-nek megállója is van itt.

   Törlés
 2. Naná, hogy az utolsó a legjobb kép számomra! :)
  :*

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Csend, nyugalom, békesség. Lélekemelő kép.

   Törlés
 3. Rövid és velős ismertető erről a szép parkról. A képek is nagyon tetszenek.:-)

  VálaszTörlés
 4. Még mikor Gödöllőre jártunk szervizelni a Messer-es autóinkat, voltam a Kastélyban, de akkor a Park még egyáltalán nem volt rendezve, legközelebb, ha arra járok feltétlenül megnézem. A szép fotók közül az utolsót feltétlenül be kellene küldeni valamilyen pályázatra!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van az ún. kastélypark és az Erzsébet park.
   A főút és a HÉV vonal elválasztja a kettőt, de át lehet sétálni egyikből a másikba. A parkokba díjtalan a belépés.

   Törlés
  2. Köszönöm a biztatást, majd szétnézek, hogy milyen pályázatra lehet beküldeni.

   Törlés