KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. március 29., csütörtök

A banka és az evolúció

Mottó: az ember ne vegye túl komolyan magát!

Ma végképp és visszavonhatatlanul természetfotóssá váltam. Itt a vége, ennél nincs lejjebb. Az utolsó stádiumba kerültem ... Ha valaki nem értené, hogy miért írom ezeket az önirónikus kijelentéseket, annak egy kép sorozattal megvilágítom hosszú évek alatt lezajlott fotósi fejlődésemet.


Hogy teljesen érthető legyek, ma egy kis madár miatt hasra vetettem magam. Hogy történt?
Egy erdei úton autóztam, amikor megpillantottam az elszáradt vaddohány szárak között tipegő búbosbankát. Talán három méterre lehetett. Első döbbenetemben először csak megálltam és gyönyörködtem kedvenc madaramban. Később, mivel nem zavartatta magát, óvatosan kiszálltam és a csomagtartóból elővettem a fotó masinát. Tűrte. A fák fedezékében elébe kerültem, hogy jó irányból érje a fény, majd letérdeltem. Még mindig túl zavaros volt a háttér, lefeküdtem hát. Jó, hogy a terep ruha volt rajtam. A banka összevissza szaladgált, szondázta a talajt és  fogott is ezt-azt. Jó volt az alsó nézőpont, de minden fűszál bezavart és elvitte a fókuszt. Talán egy negyed óráig hagyta magát fotózni a banka, aztán behúzódott a domb hajlat mögé és ott várakozott. Nem repült el még akkor sem, amikor felálltam és visszasétáltam a kocsihoz. A sok zavaros hátterű képből csak az alábbiakat ítéltem megmutathatóknak. Remélem, lesznek majd jobbak is, mert az eset külön érdekessége, hogy a találkozásunk a les közelében előkészített odútól alig kétszáz méternyire történt. Az pedig egy bankának nem távolság...

Ha valaki kedvet érez, hogy megismerje a tavalyi házi bankáim történetét az odú elfoglalásától a fiókák kirepüléséig, az lapozzon vissza a 2011 május-júniusi bejegyzéseimhez. Így kezdődött: http://szaboendrefotonaploja.blogspot.com/2011/05/bankacsalad-kertunkben.html

14 megjegyzés:

 1. Nekem is három odú várja őket!Amógy a hasoncsúszás abszolút benne van!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindkettőnknek szerencsét kívánok: foglalják el az odúkat. Kezdek megbarátkozni a fekve fotózás gondolatával. :)

   Törlés
 2. Van egy-egy érdekes madár az biztos :) Nekem is volt már hasonló kalandom vörösbegyekkel. Jó leírás szép fotókkal. Gyönyörű madár. Sajnos eddig csak egyszer láttam élőben, tavaly nyáron a Teve-sziklánál - és egyből hármat! Sajnos fotó nem készült, váratlan találkozás volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megfejthetetlen, hogy néhány amúgy félénk madár néha egészen barátságos is tud lenni.
   A három banka valószínűleg egy család lehetett, valószínűleg fiatalok.

   Törlés
 3. Szerencséd volt a bankával, hogy megvárt amíg kiszálltál a kocsiból. Jó fotók sikerültek.
  Végignéztem és olvastam a tavalyi bankás élményeidet. Hát mit mondjak, nagyon tetszett, minden képet élvezettel néztem és ittam a mondatokat. Kívánom, hogy idén is legyél bankabankár.:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, Erzsébet, hogy végigolvastad a tavalyi nagy banka-kalandomat. Idén is adhatnának témát...

   Törlés
 4. Szépek a bankafotók, szerintem a háttér nem zavaró! Én a kis virágokat szoktam hasra-fekve fotózni...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Amint közzétettem a bejegyzést, nekem is eszembe jutott néhány virágfotózás az anyaföldön kinyújtózva. madárnál viszont tényleg ez volt az első.

   Törlés
 5. A vércse után a bankával is szerencséd volt. Különleges madár és a képek is jók, érdekesek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban szerencsém volt, anélkül nem megy!
   Viszont még kellene belőle néhány lapáttal, hogy be is költözzék! :)

   Törlés
 6. Nagyon várom a folytatást. Remek kezdet!!

  VálaszTörlés