KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. március 12., hétfő

Tavaszvárás

Nehéz ebben az átmeneti időszakban fotótémát találni. A hótakaró nélkül maradt rét sivársága elég lehangoló. Nagy területet kellett bejárnom, hogy akár csak egy nyúllal is találkozzam.



Néhol még varjúcsapat kering...


... de jó jel, hogy az örvös galambok előörse megérkezett már.


Az erdőben egyre gyakrabban hallatszik a zöld küllő tavaszt hívó rikoltása.


Szombaton a szigeten Tamás barátom egy izgalmasnak ígérkező fotózást készített elő: a dámok búvóhelyén egy magasleshez igyekeztünk. Még derengésben helyezkedtünk el és nem kellett sokáig várnunk az első szarvasra. 


Egy sötét színezetű ünő lépett ki a sűrűből és váltott át előttünk a túloldalra. Felfigyelt a fényképezőgépeink zajára és mókás pózban nézett vissza ránk.


Csakhamar újabb állatok mutatkoztak, de sajnos egyre távolabb.


Még néhány bika is feltűnt, de még véletlenül sem a jól megvilágított területen.


Nemsokára elhullatják agancsaikat a bikák. Már láttunk is egyet, amint az egyik agancsát elveszíteni készült, de azt még magán hordozta.


Ennek a magaslesnek volt még egy nevezetessége. Tamás három évvel ezelőtti fotóalanya egy, a szigeten ritkaságnak számító búbos cinege volt. Azzal a fotóval méltán vívta ki a madarászok elismerését. Titkon most is vártuk a ritka kis madár megjelenését és nem hiába. Sajnos még gyenge fénynél mutatta meg magát a fürge madárka a kökény bokor ágainak sűrű szövedékében.


Később, jó fénynél még megpróbáltuk az énekhangjával behívni, de csak néhány pillanatra tűnt fel fotózható helyen, de ott is csak háttal. Egy másik kis örökmozgóval nagyobb szerencsénk volt. A sárgafejű királyka legalább pár pillanatig szembenézett velünk.



Jó volt ez a tavaszváró hétvégi fotózás Tamással, köszönöm neki az élményt! 
Egy biztos: a horányi erdőben talált hóvirág már ígéretes tavaszjelnek tekinthető.



13 megjegyzés:

  1. Szép vadfotók és a királykás kép is nagyon tetszik. Végre hóvirág, legalább képen láthatom... Nálunk még egybefüggő hóréteg van a mezőn és a hóvirág lelőhelyén az erdőszélen is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Talán a sok hónak is köszönheted a hosszú és eredményes ölyv szezont, a hóvirág meg előbújik nálatok is hamarosan!

      Törlés
  2. Szép képek :-)
    hóvirááág, egész hétvégén kerestük, de sehol sem találtunk....mázlista :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem nevezel mázlistának, amikor te hóvirág helyett leánykökörcsint fotózol?! :)

      Törlés
    2. jaja, tavaly is csak kökörcsinre futotta...akkor sem találtunk a Bakonyban hóvirágot :(

      Törlés
  3. Nálam az átvonulós madaras a favorit, egy ilyen fotós séta során mennyi vaddal és madárral találkozol. Jó érzés lehet sok várakozás után, ha felbukkannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyszerű érzés, de ha nem találok semmit, akkor viszont szerencsétlennek érzem magam. :)

      Törlés
  4. Három olyan madarat láthattál a természetben amikkel engem még nem hozott össze a sors. Nagy élmény lehetett! Köszönöm, hogy láthattam a fotókat és gratulálok.
    ui. Köszönöm szépen a blogomon a gratulációt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ami azt illeti, nem túl gyakori madarak. Főleg a búbos cinege ritka, az megdobogtatta a szívemet. Köszönöm és viszont kívánom a gratulációt. :)

      Törlés
  5. Néztem érdeklődéssel tavaszias képeit.
    Egy nagyszerű munkát végeztek.
    Mi itt az északi tél még mindig tele van.
    Talán egy pár, három hónappal azután, hogy nyáron kapunk.
    Üdvözlet, Eco
    Finnország / Lappföld / Kuusamo

    VálaszTörlés
  6. As I see you are a very good and popular photographer. Thanks for your visit and kind words. Best wishes. Endre

    VálaszTörlés
  7. Most nézem, hogy van itt Bika fotó már... :)
    Az előző kommentemnél ezt még nem láttam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz, hogy az olvasóm lettél. A dámok miatt ajánlom szíves figyelmedbe a 2011. augusztusi "Mint a mesében" c. bejegyzésemet.

      Törlés