KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. január 2., hétfő

Szilveszteri verőfény

Az ó évet a Medvesen búcsúztattuk. Az első napok ott is éppen olyan szomorkás, szürke időben teltek, mint amilyenek idehaza untattak heteken át. A hosszú kihagyás után első ízben kézbe vett fényképezőgépemet is csak egy borongós hangulatú  erdei fénymázolmány elkészítésére használtam.


A másnapi gyenge hóesésben csupán egy lovas fogatos kirándulás adott okot néhány kattintásra.



Az év utolsó napja aztán végre derült időt hozott. A szép napsütésben jól esett a séta a havas erdőben.


A fák tetején zúzmara szikrázott.


Salgó várának romjaihoz igyekeztünk a meredek és csúszós kaptatón.


A bazalt oszlopokon márványtábla emlékeztet az egykori híres látogatóra.


Nagy költőnk így írt élményéről: "Talán nem volt Magyarországon vár, amely olyan közel szomszédja lett volna a csillagoknak, mint Salgó. Sokáig ültem legfelső csúcsán: tekintetem mérföldeken, lelkem századokon túl barangolt."  A hétköznapi halandót is lenyűgözi a páratlanul szép kilátás.



A közeli Somoskő vára is szépen látszott.


Az eljegesedett lépcsőkön életveszélyes lett volna felmenni a várba, így inkább a közeli Boszorkány-kőhöz indultunk. Innen szép megvilágításban láthattuk Salgó várát...


... és a környéket.

A bazalt sziklák tetején egy hölgy fényképezett a nap előtt. Mitagadás, elég "boszorkányosan" nézett ki...


Az erdőben visszafelé haladva néhol még hó takarta a talajt.


Máshol a napsütés már megtette hatását.


Szilveszter ajándék verőfényének csak az este vetett véget, hogy kicsit később berobbanjon a baljós előjelekkel érkező 2012.


"Isten áldd meg a magyart!"

10 megjegyzés:

  1. Szépek a tájfotók!Imádom az ilyen szikrázó téli napokat!Én a Pilisben voltam szombaton,de ott csak annyi hó volt,mint a rétesen a porcukor!

    VálaszTörlés
  2. Sajnos elég ritka nálunk a szép hó/zúzmara és a napsütés együttese. Itt szerencsémre összejött... és ez a táj is csodálatos.

    VálaszTörlés
  3. Az égig érő zúzmarás fákról feltöltött fotó nagyon szép. Persze a többi is, de a szikrázó ragyogása megfogott. :)

    VálaszTörlés
  4. Hosszú évek, sőt évtizedek óta nem sikerült ilyen szép napsütéses, zúzmarás fotókat készítenem! Persze ilyen csodálatos tájakon is ritkán járok. Utoljára talán az 1960-as években örökítettem meg egy hatalmas zúzmarás fát, ragyogó napsütésben a Kékes közelében, sötétkék égbolt háttérrel – de akkor még fekete-fehérben – ez a kép emlékezetem szerint szerepelt is egy újpesti fotókiállításon.
    Ha lesz majd diaszkennerem, meg is keresem a negatívot, és betöltöm.

    VálaszTörlés
  5. Miklósnak: nekem is az tetszik a legjobban. Azt mondják, hogy a téma az úton hever, de néha érdemes a fejünk fölé is nézni. :)

    VálaszTörlés
  6. Jenőnek: tényleg ritka jelenség volt. Örülök, hogy szerencsés voltam. Nekem rémlik is, hogy láttam az említett fotódat, küldd majd el nekem is, ha sikerül digitalizálnod. H
    amarosan írok...

    VálaszTörlés
  7. Hát a tájfotókat sosem tartottam sokra, de ezek most kimondottan tetszetősek ! Valszeg a megfelelő "télitáj/napsütés" együttállásnak köszönhető...na meg a szemfüles észrevételednek...:)
    A "baljós előjeleket" pozitív felfogással muszály elhessegetnünk... bár a jókedv és a bőség ráférne kis Hazánkra...Adjon az Isten !..

    VálaszTörlés
  8. Ha nincs madár,vagy állat, a táj is megteszi. :)Köszönöm a hozzászólásodat Miklós!

    VálaszTörlés