KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. január 17., kedd

A karvaly visszatér

Ma korán reggel sötétség, mínusz nyolc fok és szállingózó hó fogadott a lesnél. És persze a mezei verebek halkan csivitelő éhes serege a bozótosban. Előző napról egyetlen szem kaja sem maradt, szerintem bármennyit is vinnék, mindent megennének. Az ölyvnek is tettem ki egy darab húst, aztán behúzódtam a "sötétkamrába".
Túl hosszúnak éreztem a várakozást, amíg annyi fény érkezett, hogy egyáltalán hasznát vehettem volna a fényképezőgépemnek. De ugyan ki akar fotózni a legnagyobb érzékenységen?
Azért lassan beindult az élet. Ahogyan szokásos: először a cinkék...


...aztán a verebek jelentkeztek. Ők persze csőstül.


Aztán a fakopáncsok is berepültek.


A négy szajkó ma több alkalommal belátogatott. A diót már megunhatták, mert most a kukoricát keresték.


A verebek nagy surrogással jöttek-mentek. Olyan zajjal közlekedtek, hogy szinte kihívták a sorsot maguk ellen. Lehetetlen, hogy ez a zsivaj ne csábítsa ide a karvalyt! -gondoltam. 
Aztán egyszer csak varázsütésre síri csend állt be a les környékén. Körbenéztem, de nem láttam semmit. Biztosan a hátsó nagy fákra telepedett. Aztán az üvegen át megláttam a karvaly fejét, amint elsétált (!) a les előtt úgy fél méterrel! Kis idő múltán a lehető legjobb helyen láttam meg a madarat.


Ez a múltkori tojó lehet. Ki tudja, hányszor járhatott már itt a távollétemben, de nagyon otthonosan érezte magát. Most háttal ült be és türelmesen várakozott. Csak a szemével kereste a prédát.


Jó fél óra után felkerekedett, de pár perc múlva az ölyv beszállón pihent meg újra.


Ismét hosszú szemlélődés, majd rövid portyára indult. Bevallom, szurkoltam, hogy hozzon valami zsákmányt, de a kökénybokor biztos fedezéket nyújtott a kis madaraknak. Harmadszorra már egyenesen az etetőre ült.


A szajkók csak a fákról szitkozódtak, de nem mertek lejönni a kukoricáért. A fakopáncsok is jobbnak látták távol maradni. Közben már nem tudtam visszatartani a hetek óta tartó kínzó köhögésemet. A karvaly meg sem rezzent, pedig többször rám tört a köhögési roham. Aztán ismét portyára indult a les körül és az első helyre szállt vissza, de megint csak üres "kézzel" jött.


Egy óra és negyven percig élveztem a társaságát. Nem akartam elriasztani, ezért csak akkor hagytam el a lest, amikor végleg távozott és a cinegék, a verebek ismét visszatértek az etetőre. A múltkori és a mai képekkel a zsákmány nélkül üldögélő karvaly témáját talán már kimerítettem. :) (Igaz, hogy a színesebb hím azért még modellt ülhetne nekem.) 



Az egerészölyv talán nem állhatja a verebek állandó randalírozását, mert ma sem mutatkozott. Nem vagyok bánatos miatta, a karvaly újabb látogatása feledtette az ölyv távolmaradását.


12 megjegyzés:

  1. Az első karvalyos kép,ezzel a kék átmenetes háttérrel igazán pazar!Gratula hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Gábor, örülök, ha tetszik.

    VálaszTörlés
  3. :) Igen, csak füttyentenem kell neki és jön! Aztán kézjelekkel irányítom, hogy hová üljön. :)

    VálaszTörlés
  4. Jó sorozat lett ismét. Nálam a fej félrehajtós kép viszi a pálmát - olyan vicces a tekintete :D
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. Igen, mintha kissé keresztben állna a szeme.:)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. :)Nem talált! De arra is betanítottam, hogy ne jöjjön elő, ha te ülsz a lesben. :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek a karvalyfotók! Nekem az első és az utolsó tetszik legjobban!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen Jenő! Egyezik a véleményünk.

    VálaszTörlés
  9. A második képen olyan okosan néz! :)

    VálaszTörlés
  10. Nekem nem úgy tűnik, de lehet, hogy az optika csal... :)

    VálaszTörlés