KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. január 15., vasárnap

Helyzetfelmérés

Ebben a mostani enyhe télben eddig csak félgőzzel üzemelt a horányi madáretetőm. A madarak nem szorultak rá a táplálékkiegészítőre. Jószerével csak a cinkék jártak a napraforgó magért. Tegnap viszont egy meggyvágó is odatévedt. Gyorsan felállítottam a lessátramat, hogy egy rögtönzött és fotókkal dokumentált "népszámlálást" , helyesebben szólva fajfelmérést végezzek. Íme az eredmény:

Kékcinege ( ~ 4 db)

Fenyvescinege (~2 db)

Széncinege (~20 db)

Tengelic, vagy stiglic (~1db)

Meggyvágó (~2db)

A verebek csak az etető alatt, a lehullott szemek között kutakodtak. A félénk vörösbegy nem mer felszállni az etetőre. Korábban láttam már ott csízeket is, de a fenyőpintyek még nem érkeztek meg hozzám.

8 megjegyzés:

  1. A tél valóban enyhe eddig, (bár jövő hétre már kemény hideget mondanak). Ennek ellenére azt hiszem nagyon szép volt a felhozatal. Szépek a fotók! Kellemes hétvégét!

    VálaszTörlés
  2. Igen, tulajdonképpen elégedett vagyok a madárforgalommal. Neked is szép hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek a fotók. A kékcinege különösen tetszik. :)

    VálaszTörlés
  4. Cinegét én is sokat láttam, mert többször jártam a szabadban, de ilyen profi etető és lessátor hiányában egyet sem sikerült elfogadhatóan lefotóznom, mert egy másodpercig sem maradtak egy helyen. Pótlékul vadkacsákat fényképeztem a vízen, de persze a fotók korántsem ilyen szépek mint ezek!

    VálaszTörlés
  5. Kiskertemnek: köszönöm szépen. A kékcinke nekem is kedvencem.

    VálaszTörlés
  6. Jenőnek: a cinkéket akár az ablakpárkányra is be lehet szoktatni a rendszeresen és egy szezonon át adagolt napraforgó maggal. Sokan fényképezik őket az üvegen keresztül. Próbáld meg!
    Persze a vadkacsák is gyönyörűek.

    VálaszTörlés