KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. január 8., vasárnap

Az "igazi" karvaly

Tegnap Szilárd sok szép madárfotót készített nálam, de ami igazán felvillanyozott a beszámolójából: a les felé menet rókát látott a közelben. Így aztán reggel az esős idő dacára még sötétben kiültem és persze róka csalogatóról sem feledkeztem meg. Eseménytelenül telt az idő és csak nehezen világosodott. Már elmúlt nyolc és még a kökénybokorban csivitelő mezei verebek és cinkék sem óhajtottak rárepülni az etetőre. Egyetlen vendégként egy fácán kakas jelent meg és szedegette a les előtt a kukorica szemeket.


A kakas rövidesen eloldalgott, a kis énekesek csak nagy ritkán reppentek ki a biztonságos sűrűből és persze rókának nyoma sem volt. Igaz, hogy a távolból meghallottam és felismertem a jellegzetes róka üvöltést. Elvégre már megkezdődött a koslatás, a rókák párkeresése. Nosza, kikerestem és a mobilon játszani kezdtem a nótájukat. Hátha...
Ekkor pillantottam meg a lopakodóként közeledő karvalyt. Most lassabban repült, mint máskor és nem is a bokorba vágott be, hanem leült az ölyvek beszálló ágára. Pont, ahogyan elképzeltem!


Szóval miatta voltak olyan tartózkodóak a kicsi madárkák! A régen várt ragadozó néhány gyors mozdulattal elhelyezkedett éppen velem szemben.


Egyik lábát felhúzta felborzolt toll ruhája alá. Tán hosszabb időt szándékozik itt tölteni?


Csendesen nézelődött, szigorú tekintetével kísérte a lehetséges reggelinek valót.


Láthatóan jól érezte magát, még a tollazatát is rendezgetni kezdte.


Sokáig üldögélt és én szinte minden mozdulatát megörökítettem.


Már több, mint fél órája nálam időzött és csak a szeme járt körbe. Furcsa ilyet leírnom, amikor annyira vártam ezt a helyzetet, de már kezdtem unni a dolgot. Legalább a fán várakozó egerészölyv kezdeményezne egy kis csetepatét, de az csak átrepült a karvaly felett és nem zavarta meg a vadászatát.
Amikor elrepült, azt hittem, hogy nem látom többé. Aztán észrevettem, hogy a les túloldalán egy még közelebbi helyre ült be ismét, ezúttal háttal.


Csakhamar megfordult, hogy jobban szemmel tarthassa a kökény bokrot.


Később az elzsibbadt lábát nyújtóztatta ki...


...majd visszahúzta a toll köpenye alá.


A hiába várt rókát a sok szép karvaly fotó készítése közben már el is felejtettem. Éppen egy órát időzött nálam a szép ragadozó madár. Hálát adtam a sorsnak, hogy kívánságom a befogott karvaly fotózása után ilyen hamar beteljesedett és szabad fajtársa a maga akaratából kétszer is közel jött hozzám.


Vigasztaló, hogy a befektetett idő és fáradság előbb, vagy utóbb meghozza gyümölcsét a természetfotózásban is.



22 megjegyzés:

  1. Gratulálok! Madarat fogtál? :)

    VálaszTörlés
  2. :) Tényleg írtam valami ilyesmit... Most tényleg menjek madarat fogni?

    VálaszTörlés
  3. A múltkori karvalyos bejegyzésre nem akartam azt írni,hogy majd jön az igazi stb stb stb..mégis megjött!Nagyon örülök,hogy sikerült,hidd el állandó vendéged lesz!(de inni és fürdeni szeret!:)))
    Szilárd,küldj képeket,vagy csinálj blogot!

    VálaszTörlés
  4. Gábornak: Köszönöm szépen! Mindig irigyeltelek, amiért nálad a csapból is karvaly folyik. (valahogy így írtad) Végre nekem is bejött! Az itató létesítés gondolata is szinte csak a karvaly miatt merült fel nálam...

    VálaszTörlés
  5. M.Szilcsnek: kösz, hogy befogadtok! :)

    VálaszTörlés
  6. Mondhatnám, hogy én előre megmondtam :) Szívből örülök, hogy ilyen hamar összejött a karvalyos fotósorozat! Remek képek.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Miklós! Lehet, hogy a te pozitív kisugárzásod is segített. :)

    VálaszTörlés
  8. Gratulálok én is, remek képek! Megérte a belefektetett időt és energiát.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Endre!!
    Már párszor beugrottam a naplóját nézegetni , mert csodás fotókat láttam , most hogy nekem is van egy naplóm , gondoltam hozzá is szólok.
    Gratulálok ehhez a karvalyos élményhez , a képek nagyon tetszenek , elcsenhettünk ennek a titokzatos madárnak az életéből pár pillanatot.
    Köszönöm, még így is élmény , hogy nem én voltam ott. Barátsággal Tibor Szép fényeket!

    VálaszTörlés
  10. Péternek: köszönöm szépen kedves hozzászólásodat.

    VálaszTörlés
  11. akerecsennek: Kedves Tibor! Megköszönöm megtisztelő érdeklődését és én is megnézném az Ön naplóját, de nem találtam rá. Bizony nagy élmény észrevétlenül közel kerülni az állatokhoz. Hasonló szép élményeket kívánok.
    Barátsággal: Endre

    VálaszTörlés
  12. Gratulálok a sorozathoz! Szuper lett!
    üdv.
    Eduardo

    VálaszTörlés
  13. Szuper képek! Nagyon tetszik a harmadik kép alulról!

    VálaszTörlés
  14. Prmck-nak: köszönöm és én is gratulálok!

    VálaszTörlés
  15. Örülök, hogy egy csomó kitűnő karvalyfotót sikerült készítened! Így az én szép madárfotóim is gyarapodnak!

    VálaszTörlés
  16. Jenőnek: köszönöm és hidd el, nagyon szívesen gyarapítanám tovább a gyűjteményedet más fajokkal is! :)

    VálaszTörlés
  17. Kedves Endre!!
    A naplómat a hubagoly.blogspot.com címen érheti el. Köszönöm, ha benéz hozzám!
    Nekünk is van egy lesünk a Kiskunsági Nemzeti Park szélén. Egész télen /ami most nincs/ etetjük a ragadozó madarakat.Eddig több mint egy tonna kaját hordtunk le. Instrukciókat Csonka Petitől kaptunk. Elég sikeres a dolog van két gatyásunk , egy kerecsenünk, és nagyon sok egerészünk. A legtöbb beszállásunk 55db volt egy nap alatt. Tibor

    VálaszTörlés
  18. akerecsennek: megnéztem a naplóját, gratulálok a gyönyörű fotóihoz és várom a képeket a ragadozókról. Sok sikert!

    VálaszTörlés
  19. Szuper sorozat lett, gratulálok hozzá, szép képek!
    Jó élmény lehetett

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm szépen a gratulációt Balázs! Neked is hasonló szép élményt kívánok.

    VálaszTörlés