KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. november 2., szerda

Leshelyzet

Éppen a leshez készülődtem, amikor megszólalt a telefonom. Az egyik kedves fotós barátom érdeklődött, hogy mi a helyzet nálam? Láthatta a blogomban, hogy csak az ősz szépségének dícséretével vagyok elfoglalva, "művészkedem" és jobb híján fotótrükkökkel szórakoztatom magam.
- Semmi állat- vagy madárfotózás?  - Á, ne is kérdezd! - válaszoltam neki és elpanaszoltam, hogy még mindíg vadásznak az erdőn, állatokat nem is látok, korán sötétedik, traktorok járják a határt, satöbbi. Egyetlen bíztató dolog, hogy az áthelyezett lesemnél fogy az eleség, sőt már a csirke farhátat is pótolnom kell. Talán lassan beindul a dolog... - zártam a beszélgetést reménykedve.

Hát beindult! Alig foglaltam el a helyem a tükrös üveg mögött, amikor megjött az első vendég: egy szajkó.


Mohón fogyasztotta a napraforgó magot, de aztán egy diót vett a csőrébe...


... és a starthelyre ugrott, majd elrepült zsákmányával.


Ezt a kiálló ágat más madarak is szívesen használták a landolásra.


A verebeken kívül a széncinegék is nagyon aktívak voltak. Legtöbbjük szintén ennek az ágnak a végén szemlélte meg a svédasztal kínálatát.


A szajkók jöttek-mentek, falatoztak.


Még portrét is tudtam készíteni róluk.


Aztán váratlanul egy egerészölyv szállt le elém. A csirkehúsért jött.


Gyanakvóan nézegetett körbe, mielőtt falatozni kezdett.


A többi madár tisztelettudóan visszahúzódott és nem zavarta a nagy testvér étkezését, aki jó fél órán keresztül lakmározott az orrom előtt.


Végül kiszabadította a hús maradékát a rögzítésből és a nagy vadász hősi pózában várta meg az utolsó felvételt, mielőtt zsákmányával a karmai között elrepült.


Mindez röpke egy óra alatt történt. Elégedetten nyugtáztam, hogy hosszú idő után végre egy igazi madár fotós élmény részese lehettem. Már igazán rászolgáltam! :) A barátom kérdésére most már azt tudnám mondani, hogy jó a helyzet a lesnél, mert megkezdődött a szezon, méghozzá ígéretesen.

18 megjegyzés:

  1. Remek sorozat Endre, nagyon jól működik ez a les és szívből örülök a sikerednek! A szajkós képek közül a diós és a visszanézős tetszik a legjobban. Képzeld én eddig nem is tudtam, hogy ezt a madarat nevezik mátyásmadárnak. A múlt héten hallottam először. Én eddig csak szajkónak tudtam, de most már ezt is megtanultam. Na és az ölyv. Nagyon kedvelem ezt a fajt. Fenséges és formás. Írtad, hogy hosszabb ideig volt a lesed vendége. Szívesen megnéznék egy-két akciófotót is, ahogy harcol a lerögzített húsdarabbal. Persze azt is megértem ha nem akartál most mindent egy posztban elsütni :DD Üdv

    VálaszTörlés
  2. Tényleg remek sorozat. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  3. Na most engem esz az irigység!Május óta képtelen vagyok összehozni egy ölyves lest,de hétvégén nyélbe ütöm!Amúgy nálam ilyenkor már párásodik az üveg,ha bezárom az ajtót,ott mi a helyzet?Ha van valami tuti tipp,szívesen venném!
    Szuper képek!

    VálaszTörlés
  4. Miklósnak: köszönöm kedves soraidat. A szajkó az egyik legszebb madarunk, sokáig nem tudtam közelre csalni, de itt akár egy méterre is beül. Az ölyv bírkózása a húsdarabbal nem túl esztétikus, ezért kerülöm a fotózását. Sőt, mikor a csőrén láthatóak a kis húsdarabok, már akkor sem szeretem közelről fotózni. Szétnézek a képek között és ha volna kedvedre való, akkor azt elküldöm külön levélben neked.

    VálaszTörlés
  5. Eduardonak: a te dícséreted számomra nagyon értékes. Én minden posztodnál írhatnám ugyanezt. :)

    VálaszTörlés
  6. Gábornak: a tuti tipp a minimál költséges, szellős építés. Nálam négy oszlopra feszített nádszövet adja a takarást és a tető alatt húsz centis rés van minden irányban. Az oldalakra fellőtt fekete műanyag szemeteszsákok adják az árnyékolást. Az egész lesben alig van anyag, ez jó a fatolvajok ellen is, mert nem érdemes szétverniük. De az igazi "világszabadalmam" a hozom-viszem tükrös üveg, melyet csak a fotózás idejére akasztok ki.

    VálaszTörlés
  7. Ehez csak gratulálni tudok, kiváló képek!

    VálaszTörlés
  8. Túl a 19 000-dik látogatón! Irigykedem! :)

    VálaszTörlés
  9. Meg sem tudok szólalni a kitűnő madárfotók láttán! Örülök hogy sikerült és gratulálok!

    VálaszTörlés
  10. Hozom-viszem!Mekkora ötlet!Igen,gondoltam,hogy valami olyasmi kell,amit az ember nem tud "befűteni"!
    köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  11. Katának: naná, egész nap csak kattintgatok. ;)

    VálaszTörlés
  12. Jenőnek: köszönöm szépen a kedves méltatást.

    VálaszTörlés
  13. Gábornak: mondjuk én nem a párásodás miatt hozom-viszem, hanem, hogy el ne lopják.:) Egy hordozható füles mappában szállítom, mint a művészek a rajzaikat.Azért -20 fokban így is bepárásodik. Remélem, hasznodra válik a tipp, melyet szívesen adtam.

    VálaszTörlés
  14. Ja ja,nekem egyszer csak úgy szimplán betörték,poénból!Jó poén,egy tizes volt az ára!

    VálaszTörlés
  15. Thank you Lasse and congratulations to your photos and activity. I wish I understood your language!

    VálaszTörlés
  16. Gábornak: drága vicc volt (neked)!

    VálaszTörlés